"Ništa od toga"; ministar izneo jednačinu: Plus tri dana i još dva vikenda = devet dana

Beograd -- Ministar prosvete Branko Ružić izjavio za TV Prva da za sada nema uslova da đaci potpuno pređu na onlajn nastavu. "O tome uopšte ne razmišljamo", dodaje.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/denisismagilov
Ilustracija: Deposit photos/denisismagilov

Prema njegovim rečima, najverovatnije u utorak ili sredu biće održan sastanak Tima koji prati situaciju u školama i članova Kriznog štaba, na kome će se razgovarati o produžetku novembarskog mini-raspusta.

Reč je o raspustu koji bi prema školskom kalendaru trebalo da traje dva radna dana, 11. i 12. novembra, uz vikend koji sledi. "Sutra ili prekosutra biće održana sednica Kriznog štaba na kojoj će predlog biti da se produži jesenji raspust. Dodali bi 8, 9. i 10.11, još ta tri radna dana, plus dva vikenda to je devet dana", objasnio je ministar prosvete.

Upitan kakva je danas epidemiološka situacija u školama, ministar kaže da uopšte nije alarmantna, odnosno da je udeo zaražene dece među ukupno obolelima svega 0,6 do 0,7 odsto, što je manje od 5.000 zaražene dece. Među zaposlenima taj procenat je 1,2.

To je, kako kaže, dobro, što je mali broj dece oboleo, ali nije dobro što u opštoj populaciji nismo prešli 70 odsto vakcinisanih. Zbog toga je, kako ističe Ružić, važna kombinacija mera i edukacija.

S druge strane, čini se da je u društvu pitanje svih pitanja postalo hoće li svi đaci biti poslati na onlajn nastavu. Ministar prosvete međutim kaže da se o tome trenutno uopšte ne razmišlja, a jedan od razloga je i taj što u zemlji sve funkcioniše i radi pa ne vidi razlog zašto bi jedino škole trebalo zatvoriti.

Takođe, istakao je Ružić, postavlja se i pitanje čuvanja dece, odnosno izostanak roditelja s posla što mnogi poslodavci verovatno neće moći da tolerišu pa bi se postavilo ozbiljno pitanje ostanka roditelja na tom poslu.

Inače, od danas se kombinovani model nastave primenjuje u srednjim školama u Beogradu, Nišu, Velikom Gradištu, Vrnjačkoj Banji, Kuli i Šapcu. Ove nedelje obuhvaćene su dve lokalne samouprave više nego prethodne, u kojima se za srednjoškolce primenjuje neposredna i onlajn nastava. U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje se prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva nastavu uživo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu