General potvrdio: Svrgnutog premijera drži u svojoj rezidenciji

Kartum -- Sudanski general Abdel Fatah-Burhan je izjavio da je svrgnutog premijera Abdalu Hamdoka smestio u svoju rezidenciju kako bi garantovao za njegovu bezbednost.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Marwan Ali
Tanjug/AP Photo/Marwan Ali

Vojni puč i 87 mrtvih – kako je do toga došlo? FOTO/VIDEO

"Hamdok je u mojoj kući kako bi ga zaštitio od svih ograničenja koje su mu nametnule različite političke snage", rekao je Al-Burhan na konferenciji za novinare u sudanskoj prestonici Kartumu, a prenosi ruska agencija TAS.

"Želimo da se zahvalimo Hamdoku za sav njegov rad na čelu vlade", dodao je Al-Burhan.

Sudanska vojska je juče pučem preuzela vlast. Burhan je rekao i da je Hamdok dobrog zdravlja.

Al-Burhan je stao u odbranu vojnog preuzimanja vlasti, navodeći da je zbacio vladu premijera Abdale Hamdoka kako bi izbegao građanski rat.

Na svojoj prvoj konferenciji za novinare otkako je juče najavio preuzimanje vlasti, Burhan je optužio političare za huškanje na oružane snage.

EPA-EFE/STRINGER
EPA-EFE/STRINGER

Kancelarija sudanskog premijera pozvala je danas na oslobađanje premijera Abdale Hamdoka i drugih koji su zajedno sa njim u pritvoru, navodeći da Hamdok ostaje "izvršna vlast koju priznaju sudanski narod i svet".

U saopštenju kancelarije, objavljenom na Fejsbuku, navodi se da nema druge alternative osim protesta, štrajkova i građanske neposlušnosti.

Vojnici su u ponedeljak uhapsili premijera i druge članove njegovog kabineta, nekoliko sati pre nego što se Burhan pojavio na TV-u da objavi raspuštanje Suverenog saveta, tela uspostavljenog da deli vlast između vojske i civila.

Vojno preuzimanje vlasti zaustavilo je tranziciju Sudana ka demokratiji, dve godine nakon što je narodni ustanak srušio dugogodišnjeg autokratu Omara al-Bašira. Zvaničnik sudanskog ministarstva zdravlja je rekao da je sedam osoba ubijeno u jučerašnjim sukobima između demonstranata i snaga bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu