"Više od deset država spremno da povuče priznanje Kosova"

Beograd -- Mnogo više od deset država je spremno da preispita svoje odluke o Kosovu i Metohiji, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Izvor: B92
Podeli
Shutterstock/Milan Adzic
Shutterstock/Milan Adzic

Pročitajte i:

Španija odgovorila da li će priznati nezavisnost tzv. Kosova

"Za nama je godina u kojoj je Srbija, kao mala ali ponosna zemlja, rešena da ljubomorno čuva svoju političku samostalnost i vojnu neutralnost, bila prinuđena da se za svoje interese bori u jednom složenom i problemima bremenitom političkom okruženju", istakao je Selaković za Novosti.

Podsetimo, Vašingtonskim sporazumom potpisanim u septembru 2020. godine se tzv. Kosovo obavezalo da na 12 meseci obustavi svoja nastojanja da se pridruži međunarodnim organizacijama, a Srbija da obustavi svoju kampanju među državama o povlačenju njihovog priznanja nezavisnosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je ranije da ukoliko bilo ko donese odluku o priznanju Kosova kao nezavisnog, istog trenutka Srbija će krenuti u kampanju povlačenja priznanja.

Kako su mediji pisali ranije, desetak država je spremno da povuče svoje odluke o priznanju Kosova ukoliko Priština krene u proces ponovnog priznavanja.

Reč je o vrlo čvrstim garancijama koje su ove zemlje dale Beogradu. Iako se zvanično ne govori o kojim državama je reč, pre svega zbog pritiska kojem bi bile izložene zbog ove odluke od SAD, pretpostavlja se da je reč o zemljama iz Afrike i Azije.

Sigurno je da se Prištini ovaj scenario neće svideti, ali je gotovo izvesno i da će novih povlačenja priznanja za koji mesec sigurno biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu