"Katastrofalne vesti za naš narod, novi plan Albanaca na Kosovu i Metohiji"

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da Albanci planiraju da zauzmu Valač u opštini Zvečan u narednom periodu.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Vučić: "Oni pobeđuju, a naše je da se borimo" VIDEO

"To bi za nas bile katastrofalne, užasne vesti za naš narod", rekao je Vučić.

On je dodao da je veoma zabrinut zbog njihovih reči, te da su Albanci sa Kosova pokazali da za njih međunarodni sporazumi ne važe.

Vučić je rekao da su se "grdno prevarili oni koji to planiraju".

"Nisam siguran da će to biti dobre vesti ni za njih. Mora dobro da se razmišlja o svojim odlukama. Mi nemamo kud, možemo samo da vučemo iznuđene poteze, ne svojom krivicom", rekao je on.

Prethodnih dana u medijima se pojavila najava da postoji opasnost da Kurti iskoristi situaciju da stavi pod kontrolu trafostanicu Valač, preko koje dolazi više od 85 odsto struje na sever KiM i u akumulaciju Gazivode.

Mogli bi da pokušaju da ovakvom akcijom kao što je sprovedena na prelazima da zauzmu te stanice.

Što se tiče drugih pretnji, kaže da je siguran da to i planiraju, kao što iz "određenog" razloga čekaju 6. novembar planirajući da zauzimaju "Valač" u narednom periodu.

Kako kaže, važan je Briselski sporazum, upravo da ne bi bili u situaciji kao danas, "ali grdno su se prevarili ako misle da im to odgovara".

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše to što iz SAD poručuju da Priština mora da ispoštuje svoje obaveze uključujući i formiranje ZSO, dok je pomoćnik kosovoskog premijera Besljimi rekao da neće biti nikakvog formiranje ZSO i u razgovoru sa Boreljom najavio da će Priština i kosovska policija nastaviti sa akcijama.

"Zabrinut sam zbog njihovih reči, najpre jer mogu slobodno da kažu da nikakvi sporazumi ne važe i ako za njih ne važne međunarodno pravni akti koji čak i po njihovom normativnom sistemu važe, jer međunarodni ugovori su iznad nacionalnog zakonodavstva, a međunarodna zajednica ne reaguje, ili veoma blago reaguje, onda smo u problemu", istakao je Vučić.

Takođe, podsetio je da je Besljimi uvek u tome bio i glasniji od Kurtija, uvek govorio da mu ne pada napamet da ispune norme iz Briselskog sporauzma.

"Ambasador Nemačke nije tako uvek govorio"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da lično ne vidi problem u učešću boksera iz Prištine na šampiuonatu u Beogradu, a da zamerke nemačkog ambasadora u Prištini tim povodom pokazuju koliko je malo nekim potrebno da iskažu svoju privrženost jednima, a nenaklonost drugima, i to na malim stvarima.

Na konstataciju da je Aljbin Kurti protestovao zbog boksera sa tzv. Kosova, koji su zaustavljeni na administrativnoj liniji, a nemački ambasador u Prištini reto prokomentarisao rečima da je to “zatvoreni, a ne otvoreni Balkan”, i da Srbija treba da bude kažnjena, Vučić je odgovorio:

"Lepo je što nemački ambašador nije reagovao kada je zabranjivano igračima od Crvene zvezde do juniora, omladinaca klubova, koji su samo hteli da igraju fudbal".

On je rekao da ne zna šta je problem, budući da su njihovi dolazili u centralnu Srbiju i da nije bilo nikakvih posebnih problema, a da su mu ljudi iz Bokserskog saveza preneli da se bokseri iz Prištine nisu prijavili ili su pravili predstavu na administrativnom prelazu.

“Svejedno je. Da su me pitali, rekao da nemam preterani problem da učestvuju u sportskom takmičenju”, rekao je Vučić.

Primetio je da bi, kada bismo terali "mak na konac", i tako se ponašali, to značilo da ne učestvujemo ni na Olimpijskim igrama.

"Hvala nemačkom ambasadoru što nas je upozorio. Zato ćemo još više da insistiramo na Otvorenom Balkanu, iako bi pojedini ambasdori iz Prištine žleli da naprave baš zatvoreni Balkan”, rekao je Vučić.

On je dodao da će za nekoliko dana, po povratku iz Glazgova, sastati sa Edijem Ramom i Zoranom Zaevim, kako bi nastavili saradnju u okviru te inicijative.

"To sve pokazuje koliko je nekima malo potrebno da političku privrženost jednom ili nenaklonost drugom pokažu na malim, nevažnim stvarima", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu