Preminuo najstariji poslanik u Skupštini Srbije

Beograd -- Đuro Perić (91), najstariji poslanik u Skupštini Srbije, iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i član glavnog odbora stranke, preminuo je.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC/ bs
FOTO TANJUG/MILOS MILIVOJEVIC/ bs

PUPS se od njega oprostio driljivim rečima.

"Taj veliki i dobri čovek, skojevac, istaknuti društveno-politički radnik, dugogodišnji predsednik Saveza penzionera Srbije i jedan od osnivača PUPS-a, ostaće u trajnom sećanju svojih savremenika", navode u saopštenju.

Mediji prenose da je umro u kovid bolnici u Batajnici, a koronavirusom zarazio se pre mesec dana u staračkom domu na Bežanijskoj kosi, gde je pre nekoliko meseci sam prešao da živi, da ne bi bio teret svojoj porodici.

Perić je, u ime Saveza penzionera Srbije, bio član Upravnog odbora Fonda PIO.

U februaru 2008. godine postao je zamenik predsednika Upravnog odbora Fonda, a 2010. godine izabran je za predsednika da bi ubrzo napustio tu funkciju kako ne bi bio u sukobu interesa.

Perić je bio poznati kriptolog koji je tumačio šifrovane poruke upućene lično maršalu Josipu Brozu Titu. On se 1961. godine kao stručnjak za ovu oblast ukrcao na brod "Galeb" na kome je prokrstario Afrikom. Međutim, i pre toga se posebno istakao u svom poslu.

Naime, do njega je 1952. godine dospela šifrovana poruka koju je policija oduzela na granici.

"Satima sam je tumačio. Pisalo je da su sve brane na Dravi minirane i da će za pet dana eksplodirati. Brzo sam obavestio šefa, a on policiju. Sprečili smo katastrofu koju je želela da napravi ustaška emigracija. Šta se spremalo nikada nije objavljeno. Dobio sam nagrade i rečeno mi je da sam ispunio životni vek", ispričao je svojevremeno Perić.

Bio je potpredsednik PUPS-a. Na parlamentarnim izborima 2020. godine našao se na 45. poziciji na listi "Aleksandar Vučić - za našu decu" i ponovo dobio poslanički mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu