Kraj najoštrijih mera? Tek kada 90 odsto bude vakcinsano

Novozelandska premijerka Džasinda Ardern rekla je da će ta zemlja prekinuti zaključavanje i stroge mere tek kada bude potpuno vakcinisano 90 odsto stanovništva.

Izvor: index.hr
Podeli
 Ilustracija: Shutterstock/ Steve Todd
Ilustracija: Shutterstock/ Steve Todd

Novi Zeland produžava oštre mere, jedan smrtni slučaj nakon tri meseca

Time će Novi Zeland biti najvakcinisanija zemlja u svetu.

"Na kraju smo pronašli ravnotežu između želje da se brzo ponovno otvorimo, ali tako da ljudi budu i dalje sigurni", rekla je Ardern na konferenciji za novinare.
Jednom dozom vakcinisano 86% ljudi

Do sada je s dve doze cepljeno 68 odsto Novozelanđana, dok ih je 86 odsto primilo jednu dozu. Kada se ostvari cilj od 90-postotne potpune procepljenosti stanovništva, zemlja će prijeći na novi okvir zaštite od covida 19 koji će osigurati put iz lokdauna i omogućiti ponovno otvaranje firmi i događanja, rekla je Ardern.

"Potpuno vakcinisane osobe moći će ponovo da se sastaju s porodicom i prijateljima, odlaze u barove i restorane i rade sve što vole uz veću sigurnost", dodala je.

Novi Zeland, koji je bio uzor u borbi protiv kovida 19, ima poteškoća u suzbijanju širenja vrlo zarazne delta varijante virusa, uprkos tome što je njegov najveći grad Okland u strogom lokdaunu više od dva meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu