Podignuta optužnica protiv Edina Vranja; predloženo da se predmet ustupi BiH

Beograd -- Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog krivičnog dela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Izvor: Beta
Podeli
Shutterstock/karanik yimpat
Shutterstock/karanik yimpat

Viši sud u Beogradu odredio pritvor Edinu Vranju

"Varnice" na relaciji Beograd-Sarajevo; ko je čovek zbog kojeg su porasle tenzije?
Ambasador Srbije pozvan na hitan sastanak – on odbio; Stigao odgovor Sarajeva

Tužilaštvo će predložiti da se taj predmet ustupi Bosni i Hercegovini, saopšteno je.

Tužilaštvo je na svom sajtu navelo da će podneti predlog Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu za ustupanje krivičnog gonjenja u navedenom predmetu organima Bosne i Hercegovine. Objašnjeno je da će to biti uradjeno na osnovu propisa kojima se reguliše regionalna saradnja izmedju Srbije i BiH, Zakona o medjunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora izmedju Srbije i BiH o pravnoj pomoći u gradjanskim i krivičnim stvarima.

Vranj, nekadašnji načelnik Sektora za organizovani kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH je 12. septembra uhapšen na graničnom prelazu Uvac izmedju Srbije i BiH, na osnovu policijske poternice zbog sumnje da je izvršio ratni zločin.

Potom je Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, nakon saslušanja, donelo rešenje kojim mu je odredjen pritvor od 30 dana.

Pritvor je odredjen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost da bi okrivljeni, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao pobeći.

Vranj je osumnjičen za zločine protiv ratnih zaroblјenika na području Goražda, od januara 1993. do oktobra 1994.

On je posle rata u BiH bio načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije i načelnik Odeljenja za organizovani kriminal.

Napustio je Upravu policije Federacije BiH 2016, kada je postao direktor privatne agencije za bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu