"Čuli smo prasak i izleteli napolje. Morao je da može da zaustavi vozilo" VIDEO

Autobus sa linije 45 uleteo je u petak na dečje igralište u Zemunu i povredio šest osoba, od kojih su četvoro deca.

Izvor: B92, Prva
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/dechevm
Ilustracija: Depositphotos/dechevm

Pročitajte i:

Autobus uleteo u park u Zemunu, povređena deca

Gradski autobus uleteo u park pun dece u Zemunu; Majka u poslednji čas spasla dete VIDEO/FOTO

Jedan od očevidaca nesreće Miroslav Ćujić kazao je za TV Prva šta se dogodilo.

"Čuli smo prasak i izleteli smo napolje... Da nije bilo autombila, uleteo bi u našu firmu, gde smo bili moj brat i ja. Sedeli smo unutra, čuli smo tutnjavu i udarac. Deca su jurila, žene vrištale“, kazao je on da nije bio svedok nesreće, jer u tom trenutku bio u preduzeću, ali je istakao da je čuo šta se desilo.

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost kaže da nije poznato da li je bilo problema sa autobusom, te da se čekaju rezultati istrage. On je naveo da su se u medijima pojavile dve verzije toga zašto je 72-godišnji vozač, koji je navodno pobegao sa mesta događaja, izgubio kontrolu nad autobusom, odnosno da je reč o zaletanju motora i otkazivanju kočnica.

"Svi točkovi su ostavili tragove kočenja u samoj krivini. Kada dođe do zaletanja motora, vozač mora da može da zaustavi vozilo“, kazao je Božović.

On je naveo da vozač ne sme biti mlađi od 24 godine da bi vozio autobus, odnosno može da ima i 100 i da vozi, ukoliko je medicinski sposoban.

Jovica Vasiljević iz Sekretarijata za javni prevoz kazao je da građani ne treba da budu zabrinuti i da je saobraćaj bezbedan. On je naveo da se čeka da se uradi veštačenje vozila, koje je 2017. godište, i naveo da ne možemo da govorimo da je reč o starom vozilu.

On je naveo da Zakon o saobraćaju ne ograničava da 72-godišnji vozač ne može da vozi, ukoliko je prošao lekarski pregled i lekarsku komisiju.

Tomislav Petrović iz Agencije za bezbednost saobraćaja i načelnik odeljenja lokalne samouprave kazao je da lekari utvrđuju da starija osoba može da obavlja tu funkciju. On je istakao da je dva puta veća verovatnoća da će doći do udesa u kojem učestvuje autobus u Beogradu nego u bilo koj lokalnoj samoupravi u Srbiji.

Petrović ističe da je mesto gde je bilo igralište nije dobro i da je jako teško reagovati i izbeći eventualno nesreću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 133 idi na stranu