Talibani: U Avganistanu nema ekstremista

Kabul -- Talibani su rekli da nema dokaza o prisustvu militanata Islamske države ili Al Kaide u Avganistanu, iako je pre nekoliko dana ID preuzela odgovornost za napade.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto:EPA-EFE/STRINGER
Foto:EPA-EFE/STRINGER

Pročitajte i:

Formirana vlada talibana i u njoj nema žena, ali devojčice mogu u školu

Nakon što su prošlog meseca u Kabulu svrgnuli prozapadnu vladu, talibani su pod međunarodnim pritiskom da odustanu od veza sa Al Kaidom, ekstremističkom sunitskom grupom odgovornom za napade na SAD 11. septembra 2001.

Istovremeno, suočavaju se sa nizom napada ogranka ID sa kojim su u sukobu oko ideoloških i ekonomskih pitanja.

"Ne vidimo da bilo ko u Avganistanu ima bilo kakve veze sa Al Kaidom. Iz Avganistana neće doći nikakva pretnja bilo kojoj zemlji, odlučni smo u tome", rekao je portparol talibana Zabihulah Mudžahid.

"Zaustavićemo kukavičke napade"

Što se tiče ID, Mudžahid negira da ta grupa ima značajno prisustvo u Avganistanu, iako priznaje da ogranak Islamske države, poznat kao Islamska država Horasan (ISIS-K), "nevidljivo izvodi neke kukavičke napade".

"ID koji postoji u Iraku i Siriji ne postoji ovde. Ali neki ljudi, možda naši Avganistanci, prigrlili su svoj mentalitet i to je fenomen koji ljudi ne podržavaju", rekao je Mudžahid.

"Snage bezbednosti Islamskog Emirata su spremne i zaustaviće ih", rekao je on.

ISIS-K se pojavio u istočnom Avganistanu 2014. godine i kasnije se proširio na neke druge delove zemlje, posebno na severu. On je preuzeo odgovornost za napad u Jalalabadu i bombaški napad na aerodrom u Kabulu u avgustu u kojem je poginulo 13 američkih vojnika i veliki broj avganistanskih civila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 464 idi na stranu