Petrič: Balkan više nije tako važan Americi

Bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič navodi da je dijalog Beograda i Prištine trenutno "dalje od rešenja nego što je bio".

Izvor: Kosovo online
Podeli
Yarr65/Depositphotos
Yarr65/Depositphotos

Ovaj austrijski diplomata je rekao, u intervjuu za Kosovo online, i da su i EU SAD zauzete unutrašnjim problemima i da se u Vašingtonu na Balkan se više gleda kao "problem" Evropljana.

Na pitanje da li je dijalog Beograda i Prištine stigao do one tačke da ne može biti daljeg napretka osim ukoliko i Priština ne ispoštuje dogovoreno – Zajednicu srpskih opština, Petrič navodi da "kategorične izjave poput one da nema napretka ako se to ne dogodi - uvek su teške".

"Ideja o zameni područja bila bi takva alternativa, koja se, međutim, čini da je isključena pod sadašnjim uslovima. Što se tiče zajednice/asocijacije srpskih opština, treba napomenuti da se Priština obavezala na njenu primenu u međunarodnom sporazumu koji je obavezujući prema međunarodnom pravu, Briselskom sporazumu, koji je takođe ratifikovao Parlament u Prištini. Smatram da su zahtevi za sprovođenje obećanja i poštovanje ugovora potpuno prirodni i razumljivi - to bi trebao biti minimum za Prištinu", naveo je Petrič.

Upitan da li očekuje neke promene imenovanjem Gabrijela Eskobara za novog izaslanika SAD za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine, Petri kaže da je uveren da će nova administracija imati drugačiji pristup nego u vreme Trampa.

"No, to nije zbog Palmera ili Eskobara - kao službenik od 2016. do 2020. Palmer je na kraju morao da sprovede i izvrši političke smernice Trampove administracije. Pretpostavljam da ćemo s jedne strane videti povratak na tradicionalne američke pozicije u suočavanju s regionom - uostalom, Bajden je od devedesetih aktivno uključen u oblikovanje američke politike na Balkanu. S druge strane, može se reći da su Balkan i jugoistočna Evropa u celini manje važni u američkoj politici nego ranije. SAD su veoma zauzete unutrašnjim problemima, a vreme amerićke nesporne nadmoći u svetu se bliži kraju. Vašington pažljivije posmatra Peking i Moskvu, kao i globalne izazove poput sajber-kriminala, klimatskih promena i slično - na Balkan se u Vašingtonu sve više gleda kao na 'problem' Evropljana", kazao je on.

Na pitanje da li s euopšte nazirete "kraj" dijaloga Beograda i Prištine, Petrič odgovara:

"Bojim se da smo trenutno izgleda dalje od rešenja nego što smo bili u prethodnim godinama. Međutim, ako sam nešto naučio iz svog iskustva kao diplomata, to je da je bolje ne davati predviđanja. Rešenja i novi pristupi u konfuznim situacijama često dolaze potpuno neočekivano ..."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 88 idi na stranu