Krivokapić o statusu Cetinjskog manastira: "Atak na imovinu"

Podgorica -- Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je da je iznenađen da se nečijim ličnim stavom i gumicom menja status Cetinjskog manastira.

Izvor: RTCG
Podeli
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Čiji je Cetinjski manastir? "Ne zovu đavola jer se on može pojaviti"

Krivokapić je poručio da država, koja treba da bude ozbiljna i uređena, mora da ispravi sve te greške. Atak na imovinu, kako je rekao, počeo je formiranjem Crnogorske pravoslavne crkve.

"Neko je namenski ili namerno uradio to i neki ljudi koji su to uradili nisu danas živi, pa postupke ne možemo da vodimo protiv tih ličnosti, ali možemo da ispravimo nepravdu", kazao je Krivokapić novinarima u Tirani. Istakao je da nijedna odluka ne može biti protivustavna, potivzakonita i na štetu bilo koga.

"Vi znate da u istoriji Crne Gore postoje takozvane tapije, od Crnojevića pa naovamo, koje govore o tome čije je vlasništvo Cetinjski manastir. Ne znam da li je odluka donesena, ali ona bi bila protivzakonita, protivustavna i na neki način bi bila formalna odluka koja bi trebala još da nas deli. Nijedna odluka ne može biti protivustavna, potivzakonita i na šetu bilo koga. Atak na imovinu je krenuo već formiranjem te takozvane Crnogorske pravoslavne crkve, čiji je jedini cilj bio ne da uspostavi veru, nego da vrati imovinu kako bi ona bila korišćena ili od strane države ili te nevladine oganizacije", rekao je Krivokapić.

Dodao je da su imovina ili pravo svojine najznačajnija odrednica crnogorskog Ustava.

"Ovde je neko napravio namerno jednu igru gde je u jednom vremenskom periodu čak ono što je stajalo 'državna svojina' izbrisao gumicom, a da ne govorim o drugim zloupotrebama gde je 2005. jednom odlukom čitavu imovinu i državu i privatnu i koja je pripadala manastiru pripisao Prijestonici", naveo je premijer.

"Dosta smo trpeli nepravdu, a da bi pravda pobedila, mora da zaživi vladavina prava, a to se ne može desiti ako su zarobljene institucije pravosudnog sistema", poručio je Krivokapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu