Srpska zastava će biti istaknuta u Hrvatskoj - kako zakon nalaže

Narodni poslanik i predsednik SDSS-a Milorad Pupovac održao je u utorak u 16.30 časova vanrednu konferenciju za novinare u prostorijama Srpskog narodnog veća.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/vaximilian
Ilustracija: Depositphotos/vaximilian

"Danas smo organizovali sastanak svih srpskih organizacija koje su deo koordinacije SNV-a i ovlašćen sam da prenesem zaključke sa tog sastanka u vezi sa pitanjima od interesa za javnost i članove srpske zajednice", rekao je Pupovac na početku.

"Što se tiče međunarodnih i domaćih normi koje regulišu vezu pripadnika nacionalnih manjina sa matičnom zemljom, uključujući i one koje se odnose na vezu sa važnim datumima i simbolima od posebnog značaja za manjinu, to je nešto što pripada Srbima u Republici Hrvatskoj i Hrvatima u Republici Srbiji. Neki ljudi ovo ne razumeju i vide to kao problem", dodao je Pupovac.

"Još jedna stvar koju treba reći je da svaku manifestaciju, bilo da se odnosi na matičnu državu i njene datume koji su važni za nacionalnu manjinu koja živi izvan matične zemlje, treba slaviti u skladu sa zakonima zemlje u kojoj živite. Kada je u pitanju određeno pitanje, važno je ukloniti sve zablude. Republika Hrvatska ima propisanu upotrebu zastava drugih država, što je za službene svrhe strogo ograničeno, a isto se odnosi i na Srbiju. Potrebno je da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone Republike Hrvatske, a Hrvati u Srbiji zakone Republike Srbije. Ovo se, naravno, odnosi na sve nacionalne manjine u tim državama. Ovu stvar treba strogo razlikovati od upotrebe zastava koje nacionalne manjine u Hrvatskoj imaju pravo koristiti kao službene zastave, a koja se zasniva na Zakonu o pravima nacionalnih manjina i koja se zatim dalje propisuje aktima na nižim nivoima", rekao je Pupovac.

"Srpska zajednica u Republici Hrvatskoj ima srpsku nacionalnu zastavu, trobojnicu koju vidite ovde i koja se, poput hrvatske trobojnice, stalno nalazi u ovoj prostoriji SNV-a zajedno sa evropskom zajednicom. Sutra će, u skladu s hrvatskim i evropskim zakonima, ove zastave biti istaknute. Jedina razlika je u tome što su u nekim opštinama ove zastave istaknute na fasadama zgrada, a u nekim se nalaze na službenim prostorima. I to nikoga ne bi trebalo da uznemirava niti bi trebalo nekoga da plaši. Tamo gde preduslovi za to nisu ispunjeni, na nama je da radimo na dobijanju tih preduslova, u skladu sa Ustavnim zakonom", dodao je.

"Na svaki datum koji je važan za nacionalne manjine. Budući da nam je u interesu da se popis u Hrvatskoj odvija u najboljoj atmosferi, uz maksimalnu toleranciju, za nas je to trenutno prioritet prvog reda. Čuvajte duh tolerancije i radite svakodnevno kako se ne bi poremetio duh tolerancije. U proteklih nekoliko dana to je poremećeno jer se taj duh nestrpljenja širio sa ustoličenja mitropolita u Crnoj Gori kao antipravoslavno i antisrpsko raspoloženje u Hrvatskoj. Nije naša odgovornost da brinemo o etničkim odnosima u drugim zemljama. Nismo takvi i nećemo biti takvi. I bez obzira na različita očekivanja, učinićemo sve da sutrašnji datum ne poremeti odnose u Hrvatskoj niti odnose između Republike Hrvatske i Republike Srbije", rekao je Pupovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu