"Ne može se od Srbije praviti gazda na Balkanu"

Sarajevo -- Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je podrška Angele Merkel politici Aleksandra Vučića "loš signal".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ Andrej Cukic
Foto: EPA-EFE/ Andrej Cukic

"Nemačka kancelarka je odabrala takav format susreta, ne znam zašto. Kod Vučića je otišla da mu da još jednom podršku, što smatramo da je loše i da šalje loše signale, ali to je tako. Ne vidim drugi razlog zašto je kancelarka išla Vučiću na noge osim toga", rekao je Komšić.

Komšić smatra da se od Srbije ne može "praviti gazda na Balkanu i da sve zemlje moraju imati ravnopravan tretman".

"Od takve ozbiljne zemlje kao što je Nemačka i ozbiljne osobe kao što je Merkel očekujete da su dobro informisani...", kaže Komšić.

On dodaje: "Nemam dileme da u institucijama u Berlinu nedostaju neke informacije, samo je pitanje šta je cilj te politike. Ako je cilj praviti od Srbije regionalnog šefa, to neće ići. To sam rekao i Šmitu. Možemo biti jednaki i samo na toj osnovi možemo razgovarati. Nema više gazda na Balkanu", rekao je Komšić.

Komšić, koji je nedavno kritikovao Šmita da se priklonio "jednom narodu", odnosno Hrvatima u BiH, zbog insistiranja na izmenama Izbornog zakona, danas je rekao da visoki predstavnik ne poznaje baš najbolje situaciju na Zapadnom Balkanu i da mu za formiranje celovite slike treba još nekoliko puzli.

U to se, kazao je, uverio i danas, kada je, kako je rekao, došao u "čudnu situaciju" da je morao visokom predstavniku da objašnjava razliku između inicijative Otvoreni Balkan i Berlinskog procesa.

"Dotakli smo se ovoga što se dešava kada je reč o odnosima BiH i Srbije, neselektivnom hapšenju, o tome da Srbija ne isporučuje ratne zločince, čak da ih skrivaju što će svakako usložniti razvoj odnosa, tj. ući ćemo u fazu kada se nećemo moći pohvaliti bilateralnim odnosima", naveo je Komšić.

Rekao je da će sarađivati sa Šmitom, kome je, kako je kazao, potrebno još neko vreme da sklopi celovitu sliku o dešavanjima u BiH i regionu. "Videćemo šta će biti. Dogovorili smo da ostanemo u kontaktu", rekao je Komšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu