Reakcija Sarajeva: BiH povlači ambasadorku iz Beograda

Nakon hapšenja Edina Vranja, bivšeg visokog službenika FUP, ministarka Bisera Turković pozvala je ambasadorku Aidu Smajić iz Beograda na hitne konsultacije.

Izvor: klix.ba
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/ Tatiana53
Ilustracija: Deposit photos/ Tatiana53

Ovo je najdirektniji potez u smeru odgovora na potez srpskih vlasti koje su uhapsile državljanina BiH. Do smirivanja situacije poslove u ambasadi će vršiti otpravnik poslova.

Na privođenje Vranja ranije su reagovali i predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i član ove institucije Šefik Džaferović.

Oni su rekli kako ovo predstavlja novi u nizu progona nad građanima Bosne i Hercegovine, koje vrše srpske vlasti, zloupotrebljavajući princip univerzalne nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina.

Kako je istaknuto, cilj srpskih vlasti je revidiranje istine o ratu u Bosni i Hercegovini i izjednačavanje zaraćenih strana kada je reč o počinjenim zločinima.

Na hapšenje Vranja reagovali su brojni subjekti u Bosni i Hercegovini, a Stranka za Bosnu i Hercegovinu tražila je i povlačenje ambasadora iz Beograda.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije izdalo je saopštenje u vezi s hapšenjem Vranja, a u njemu navode da je ovaj državljanin BiH osumnjičen za ratne zločine protiv ratnih zaroblјenika na području Goražda od januara 1993. do oktobra 1994. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu