Otvorena najava: "Spremni smo da napadnemo"

Izrael je u četvrtak pre nego što je iranski parlament potvrdio mandat novom predsedniku Ebrahimu Raisiju rekao da je "spreman" da napadne Iran.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/ABIR SULTAN
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc rekao je za izraelski portal "Inet" da su zapadni saveznici došli do tačke u kojoj je protiv Irana potrebno preduzeti vojne poteze.

"Izrael je spreman da napadne Iran. Došli smo do tačke da moramo vojno delovati protiv Irana. Svet mora odmah delovati protiv Irana" rekao je Ganc, a prenosi "Jutarnji list".

"The Telegraf" tumači da je Ganc svojom izjavom pokušao da pritisne Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države da zauzmu strožu poziciju prema Iranu, poziciju koja će prevazići diplomatske proteste i sankcije.

Raisi je predsedničku zakletvu položio u četvrtak, dva dana nakon što ga je podržao vrhovni vođa Islamske Republike ajatolah Ali Hamnei, odnosno nešto manje od dva meseca nakon što je pobedio na izborima.

Raisi, kojeg je Izrael zbog niza pogubljenja i drugih kršenja ljudskih prava koje je odobrio dok je bio sudija prozvao "krvnikom", obećao je da će ukloniti sankcije koje je SAD nametnuo Iranu.

Gancove tvrdnje o spremnosti Izraela da udari po Iranu došle su nakon što je Izrael istoga dana, po prvi put u sedam godina, raketirao Liban. Bio je to odgovor na libanski raketni napad na Izrael koji se dogodio u sredu.

"Rakete su iz Libana rano u četvrtak ispaljene na izraelsku teritoriju. Kao odgovor... izraelski borbeni zrakoplovi raketirali su lansirne rampe i drugu infrastrukturu koja se u Libanu koristi za realizaciju terorističkih napada. Raketirali smo i dodatnu metu na području s kojeg su se u prošlosti lansirale rakete", rekli su iz Izraelske avijacije na Tviteru.

Liban je raketiranje svoje teritorije od Izraela osudio kao "eskalaciju".

Mirotvorci iz Ujedinjenih nacija pozvali su obe strane da se suzdrže i smire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 474 idi na stranu