Srbiji preti da ispadne sa zelene liste?

Savet Evropske unije uvrstio je 18. juna ove godine Srbiju na zelenu listu zemalja čiji građani imaju mogućnost putovanja u EU.

Izvor: Blic
Podeli
EPA-EFE/  SEDAT SUNA
EPA-EFE/ SEDAT SUNA

Ali ako se nastavi rast broja novozaraženih koronavirusom, naša zemlja mogla bi uskoro da bude skinuta sa nje.

Da bi se našle na ovom spisku takozvanih trećih zemalja sa privilegijama za putovanja, države moraju da ispune osnovni kriterijum - da prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) u poslednjih 14 dana imaju manje od 75 zaraženih na 100.000 građana, piše "Blic".

U jednom trenutku Srbija je imala 15,5 obolelih na 100.000, ali je u poslednjih mesec dana započeo četvrti talas, pa sada imamo prosek od 52/100.000 sa tendencijom daljeg rasta. Kako bismo vam slikovitije dočarali, Srbija će imati prosek od preko 75 zaraženih na 100.000 onog trenutka kada se tokom dve nedelje na dnevnom nivou ustalimo na oko 375 zaraženih za 24 sata. A epidemiolozi smatraju da ćemo već ove nedelje biti blizu 500 obolelih na dan!

Savet EU na svake dve nedelje vrši reviziju spiska zemalja koje su na zelenoj listi, dodaju se one koje imaju stabilnu epidemiološku situaciju, ali i skidaju druge u kojima je došlo do povećanja broja obolelih, odnosno pojave novih, opasnijih sojeva kovida-19.

Pored Srbije na ovoj listi se nalaze i Albanija, Jermenija, Australija, Azerbejdžan, BiH, Kanada, Kina, Izrael, Japan, Jordan, Liban, Crna Gora, Novi Zeland, Katar, Moldavija, Severna Makedonija, Saudisjka Arabija, Južna Koreja, Ukrajina i SAD.

Ali šta znači mesto na ovoj listi? Pre svega ono daje mogućnost građanima iz ovih zemalja da putuju u EU čak i ako nemaju tamo stalno mesto boravka ili članove bliske porodice, odnosno čak i ako ne spadaju u kategoriju neophodnih zanimanja ili neophodnih poslova.

Ipak, čak ni mesto na zelenoj listi ne garantuje putovanje u određenu zemlju EU pošto odluka Saveta EU nije obavezujuća za zemlje članice, već važi samo kao svojevrsna preporuka. U prethodnom periodu pokazalo se da se ta preporuka uglavnom poštuje, mada je bilo izuzetaka poput Italije koja našim građanima ni sada ne dozvoljava ulazak u turističke svrhe.

Na drugoj strani, još pre nego što je Srbija stavljena na zelenu listu, našim građanima je omogućen ulazak u pojedine države, uz ispunjavanje određenih uslova. Takav slučaj je pre svega bio sa Grčkom, omiljenom letnjom destinacijom srpskih turista, ali i komšijskim zemljama koje su članice EU - Bugarska, Rumunija, Mađarska, pa čak i Hrvatska.

Naravno, mnogo bolje bi bilo kada Srbija uopšte ne bi došla u situaciju da bude skinuta sa ove liste, odnosno kada ne bi prešla granicu od 75 zaraženih na 100.000 građana. Ipak, sledeće "skeniranje" situacije Saveta EU koje će se održati oko 15. avgusta moglo bi da bude "kritično".

U Italiji karantin od pet dana

Italija je donela nove mere na granicama za inostrane putnike, a Srbija je sada premeštena na “D” listu zemalja srednjeg rizika. Putnicima iz Srbije za ulazak u Italiju biće potrebni negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata, samoizolacija od pet dana i negativan PCR ili antigenski test po završetku samoizolacije.

Samoizolaciju mogu da izbegnu oni koji ulaze u zemlju zbog poslovnih razloga pod posebnim bezbednosnim protokolima, kao i oni koji su državljani ili rezidenti država članica EU.

Ušli u crveno-ljubičastu zonu

Srbija je između trećeg i četvrtog talasa, prema parametrima ECDC, bila na korak od zelene korona zone u kojoj se nalaze zemlje sa manje od 15 zaraženih na 100.000 stanovnika.

U međuvremenu, prvo smo iz žute prešli u crvenu (30-50/100.000), a od pre par dana i u crveno-ljubičastu korona zonu (50-100/100.000). Podsetimo, tokom pika trećeg talasa u decembru prošlem godine bili smo “zagazili” debelo i u poslednju, crnu zonu u kojoj su zemlje sa većim prosekom od 1.000 zaraženih na 100.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 194 idi na stranu