Školama stigao dopis: Kako će izgledati nova školska godina i šta je uslov za normalno funkcionisanje?

Đaci do petog razreda od 1. septembra polaze regularno u školu u kompletnom sastavu, ali moraće da nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru.

Izvor: Blic
Podeli
Ilustracija: Shutteratock/BlurryMe
Ilustracija: Shutteratock/BlurryMe

Stariji od 12 godina takođe se vraćaju u školske klupe, ali u razređenim odeljenjima.

S druge strane, fizičko, muzičke i kreativne aktivnosti koje zahtevaju kolektivno učešće mogle bi biti dopuštene, ali samo na otvorenom, dok će roditelji najverovatnije moći da zatraže onlajn nastavu za dete, ako procene da je iz nekog zdravstvenog razloga to neophodno, saznaje "Blic".

Ipak, to je samo u planu, a konačan odgovor sledi nakon što se pre polaska u školu proceni trenutna epidemiološka situacija.

"Blic" je danas dobio dopis Minstarstva provete koji ovo telo šalju školama u Srbiji, u kome se, između ostalog, kaže:

"Krizni štab za suzbijanje zaraznih bolesti COVID-19 na 82. sednici doneo je zaključak 08 broj:53-7048/2021-1 od 28. 7 2021. godine.

Saglasno navedenom Zaključku, školama se snažno preporučuje da se učenici stariji od 12 godina vakcinišu protiv bolesti kovida 19 u skladu s aktuelnim Stručno-metodološkim uputstvom za sprovođenje vanredne preporučene imunizacije protiv kovida 19 Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
Kao što su ranije prenosili mediji, da bi se u jednom odeljenju sakupilo 30 učenika starijih od 12 godina, za to je neophodno da deca budu vakcinisana, ali s obzirom na to da je do polaska u školu ostalo manje od mesec dana, ne očekuje se da je tako nešto realno izvodljivo.
Prema poslednjim podacima "Batuta", u Srbiji je vakcinisano oko 4.000 dece, što još uvek predstavlja mali procenat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 194 idi na stranu