Đorđević o "srpskom svetu" i vakcinama

Direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević kazao je da "Otvoreni Balkan" više od mehanizma koji olakšava ne samo protok ljudi, ideja, kapitala, roba i usluga.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Naime, on ističe da i ekonomski instrument koji će značajno poboljšati turizam, kulturu i sve ostale saradnju između država članica.

Đorđević, koji je nedavno prisustvovao regionalnom forumu u Skoplju u sklopu delegacije Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, naveo da nema odgovora međunarodne zajednice kada je reč o situaciji na Kosovu i Metohiji.

"Čitava svetska javnost ima priliku da prati pregovore sa privremenim institucijama u našoj južnoj pokrajini, kao i da se uveri da se srpska strana pridržava dogovorenog, da smo ispunili sve dogovorene obaveze iz sporazuma. Ali i da se uvidi da se albanska strana ne pridržava svojih obaveza, bez obzira da li one proizilaze iz sporazuma iz Brisela ili Vašingtona. Nažalost, nema reakcije međunarodnih faktora i utisak je da je albanska strana mnogo privilegovanija u celom procesu. Ne mislim samo na suštinske obaveze - poput formiranja Zajednice srpskih opština koja se godinama ne ostvaruje, već na obična, svakodnevna kršenja čak i najosnovnijih ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji", kazao je Đorđević u intervjuu za makedonski portal "Fokus".

Kako kaže, najnoviji primer je poslednji slučaj pravog fašističkog progona Dragice Gašić, povratnice u Đakovicu, ujedno i jedinog srpskog stanovnika ovog grada.

"To ne nailazi na reakciju onih koji bi trebalo da budu faktor koji garantuje trajnu normalizaciju života na Kosovu i Metohija, za sve ljude. Očekujem da će naredni dani doneti poboljšanje, u svakom smislu, pre svega, u mogućnosti da se pronađe trajno, kompromisno, podjednako prihvatljivo i / ili neprihvatljivo rešenje kosovskog problema za obe strane, i siguran sam da će Srbija i njena rukovodstvo neće dozvoliti takvo rešenje kojim će Srbija izgubiti sve. To je nešto sa čim se niko nikada neće složiti", objasnio je direktor Pošte.

Na pitanje koja je svrha ulaganja Srbije u vojnu opremu, Đorđević je naveo da se država pridržava principa vojne neutralnosti.

"Posle godina stagnacije i zaostalosti Srbije u vreme dok su neki drugi bili na vlasti, Srbija se danas ubrzano razvija na svim poljima, uključujući i vojsku. Sada konačno možemo sa sigurnošću potvrditi da smo najjača vojna sila u regionu. Poznato je da je naša politika politika vojne neutralnosti, uz istovremenu želju da se stvori takva oružana sila, koja će moći da obezbedi održavanje takvog statusa, s jedne strane, a sa druge strane da nam omogući za sprovođenje naše politike, oličene u predsedniku Vučiću, koji je iskreno posvećen politici mira, razgovorima, pregovorima i dogovorima o bilo kom mogućem pitanju", istakao je on.

"Radimo to dosledno, razvijajući ono što se zove odvraćanje, a naša dobro opremljena i obučena vojska je svakako spremna za to. Moramo se pobrinuti da zaštitimo naše vitalne državne i nacionalne interese, uz, ponavljam, našu stalnu rešenost da sve sporove rešavamo dijalogom i kompromisom. Razvoj i opremanje naših oružanih snaga ne bi trebalo nikoga da plaši, oni su tu u slučaju da razvoj događaja nametne neke druge izazove, za koje Srbija mora imati pripremljen odgovarajući odgovor", dodao je.

Članstvo u EU gubi privlačnost

Đorđević smatra da odlaganje članstva Sbije u EU ne vodi stvaranju Jugoslavije.

"Ali, siguran da sa politikom dvostrukih standarda i stalnih novih uslova sa nekim drugim zahtevima i svojevrsni "toplo -hladni“ taj proces članstvo u EU gubi privlačnost. Severna Makedonija i njena iskustva izuzetno su ilustrativan primer onoga što želim da kažem, jer je vaša spremnost i posvećenost evropskom putu neosporna, praktično dokazana i, nažalost, bez ikakvog rezultata. To ni na koji način ne vodi obnovi nove Jugoslavije, u bilo kom obliku, ali, s druge strane, daje šansu drugim, u suštini inovativnim i praktičnim rešenjima, oblicima integracije, poput našeg zajedničkog projekta 'Otvoreni Balkan' " , naveo je on.

Na pitanje odakle toliko optimizma i entuzijazma za regionalnu integraciju pošto su Srbi istorijski "spaljeni" u prvoj i drugoj Jugoslaviji, Đorđević ističe da su Srbi zaista "izgoreli", jer su "skupo, preskupo platili živote mnogih svojih najboljih sinova, ideju Jugoslavije i zajedničku državu južnih Slovena, čiji su veliki pristalice" .

"Ne vraćajmo se na naše poznate rasprave o ovome ili onom, neko je kriv. Imali smo zajedničku, nažalost, često vrlo krvavu i bolnu prošlost i niko nije apsolutno nevin ili apsolutno kriv - bez obzira na ovu ili onu presudu međunarodnih sudova. Ostavimo istoriju istoričara i konačan sud o događajima iz naše nedavne prošlosti sudu vremena. Sada je vreme, možda poslednja šansa da počnemo da gradimo zajedničku budućnost na osnovu lekcija iz zajedničke prošlosti. To nije optimizam, to je vitalna potreba i zdrav razum u pristupu politici, već stvarna životna politika, ona koja brine o tome šta ostavlja budućim generacijama, a to je odgovorna i mudra, hrabra i realna politika - čiji je imperativ regionalna integracija jer je to dobro za sve i za sve, objasnio je on.

Govoreći o značaju pošte, ovaj funckioner navodi da je u svim zemljama sveta takav sistem kao što je pošta jedne zemlje je osnovna institucija, jedan od stubova države i veliki privredni subjekt, veliki ekonomski potencijal".

"Slično je i sa preduzećem koje se bavi železničkim saobraćajem. To su preduzeća koja su od strateškog značaja za privredu svake zemlje, ne samo kao sistemi koji se bave pružanjem određenih usluga i obezbeđuju funkcionisanje drugih privrednih subjekata, već i kao društveno odgovorna preduzeća koja su od nacionalnog značaja po nekoliko osnova . U takvim kompanijama potrebno je obezbediti stručno i stručno upravljanje i jasno definisati poslovne ciljeve, ali i uspostaviti mehanizam odgovornosti za neispunjenje tih ciljeva. Neophodno je svakodnevno i naporno baviti se svim aspektima poslovanja, pratiti savremene trendove, implementirati ih u svoju poslovnu agendu, razvijati postojeće i uvoditi nove usluge i proizvode, voditi proaktivnu tržišnu politiku, biti stalno fokusiran na napredak i rezultat neće izostati", objasnio je prvi čovek Pošte Srbije.

Vođa u ekonomskom rastu

Đorđević navodi da je nova vlada bila primorana da sprovede nepopularne, ali potrebne mere u oblasti ekonomije i fiskalne konsolidacije.

"Nije bilo lako, ali je bilo potrebno. To je za Srbiju bilo vizionarsko i spasonosno, iako je to bila teška i nepopularna odluka. Na sreću, danas imamo potpuno drugačiju situaciju, danas smo lideri u stopi ekonomskog rasta, ne samo regionalno, već i šire. Tajna uspeha je u jasnom sagledavanju problema i u beskompromisnoj odlučnosti da se problem reši, kao i u izmišljanju takvih načina rešavanja koji će sigurno dovesti do poboljšanja opšte situacije", kaže on.

On se osvrnuo i na doniranje vakcina protiv koronavirusa zemalja u regionu, među kojima je i Severna Makedonija gde je bio i održan regionalni forum.

"Pandemija koronavirusa otkrila je mnoge stvari, osvetlila mnoge procese različitim svetlom, prema kojima se videlo da su neki stavovi i principi samo deklarativne prirode, da su samo takozvana politička korektnost, ali ništa više nego to. Kad to kažem, mislim na ponašanje nekih velikih, ekonomski moćnih i politički uticajnih zemalja na početku epidemije, kada je bilo više nego očigledno da se svet, nažalost - sastoji od jednakih i nejednakih. Zatim smo videli da je ideja planetarne solidarnosti nešto što se lako zaboravi kada se čovečanstvo suoči sa nepoznatim i nevidljivim i sveprisutnim neprijateljem", kaže predsednik Pošte Srbije.

"Srbija je sprovela svoju politiku po ovom pitanju, u skladu sa svojim državnim i nacionalnim interesima, pre svega interesom u zaštiti zdravlja svojih građana. I uspelo je. Mislim da bi mnogi mogli kopirati postupke naše zemlje tokom pandemije, jer su bili inspirisani čistim i dobrim namerama i samo bi zlonamerni rekli drugačije", dodao je.

Srpski svet

Na pitanje da prokomentariše ideju ministra policije Aleksandra Vulina o "sprskom svetu", on je kazao da se taj izraz namerno pogrešno tumači i da mu se "pripisuju značenja koja ne postoje".

"Ovo izgleda posebno tačno u tom delu međunarodne zajednice, uključujući i zemlje u regionu, koje muči činjenica da Srbija svakim danom jača na svim poljima, vodi nezavisnu i samoupravnu politiku. 'Srpski svet' je simbolična slika jedinstva i kohezije srpskog naroda i želje za tim, zasnovana na vitalnim državnim i nacionalnim interesima, a ne promenjena ideja o takozvanoj Velikoj Srbiji. To nije projekat neke velike srpske hegemonije, niti politički program zasnovan na teritorijalnim ili nekim drugim pretenzijama prema nekome, bilo kojoj državi, narodu i slično", ističe Đorđević.

"To je poziv na ujedinjenje svih Srba, gde god da žive, pre svega duhovno, intelektualno - kao osnova za stvaranje takve politike koja je usmerena na budućnost, budućnost srpskog naroda, koji nema više vremena za bilo kakav neuspeh . „Srpski svet“ je ideja sinergije svih srpskih nastojanja da se očuva srpsko nacionalno biće i model na kome je to moguće postići. Tako ja na to gledam", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu