Ekstremne mere u Njujorku: Bez potvrde o vakcini - ulaz zabranjen

Bez potvrde o vakcinaciji u Njujorku se neće moći ući u restoran, u sportsku dvoranu i na predstavu, rekao je u utorak demokratski gradonačelnik Bil de Blasio.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Deposit/samwordley@gmailcom
Deposit/samwordley@gmailcom

Taj grad postao je prvi u Sjedinjenim Državama koji uvodi kovid pasoše, prenosi "Jutarnji list".

Ta mera nazvana "Key to NYC pass" "zahtevaće cepljenje zaposlenih i gostiju restorana u zatvorenom prostoru, korisnika sportskih dvorana i posetilaca predstava u zatvorenom", rekao je gradonačelnik na konferenciji, dodajući da će se tražiti "barem jedna doza" cepiva.

"Ako ste vakcinisani (...), imate ključ, možete otvoriti vrata. Ako niste, nažalost nećete moći da učestvujete u mnogim aktivnostima", rekao je De Blasio.

Rekao je da se mera uvodi 16. avgusta, a od 13. septembra će se kontrolisati njeno sprovođenje.

Gradonačelnik Bil de Blasio i guverner države Njujorka, Endru Kuomo već dve nedelje pozivaju državne službenike na cepljenje i preporučuju nošenje maske zbog porasta broja zaraženih delta varijantom koronavirusa.

U Njujorku, gradu s više od 8 miliona stanovnika, 71,8 posto odraslih primilo je barem jednu dozu cepiva, pokazuju podaci gradske uprave.

Inicijativa dolazi u času kada je novi talas pandemije kovida 19 zapljusnuo zemlju zbog brzog širenja veoma zarazne delta varijante koronavirusa.

Predsednik SAD-a Džo Bajden će u utorak poslepodne u svom govoru još jednom upozoriti Amerikance na potrebu vakcinisanja.

Demokratski predsednik je uz to doneo niz mera ne bi li podstaknuo vakcinaciju u SAD-u, pa tako i obavezu cepljenja miliona zaposlenih saveznih služba, neprestanog nošenja maske i redovnog testiranja.

Centri za prevenciju i za suzbijanje bolesti (CDC), glavna agencija za javno zdravstvo u SAD-u, izdali su pak preporuku nošenja maske u zatvorenom na područjima visokog rizika, čak i za one koji su cepljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 474 idi na stranu