"Zaratili" Australija i Kina – "sabotaža"

Serija sukoba na ekonomskom i diplomatskom nivou između Kine i Australije proširila se na vakcinaciju u pacifičkom regionu.

Izvor: RTS, En-Bi-Si
Podeli
Foto: Shutterstok/danielo
Foto: Shutterstok/danielo

Sukob se nastavio nakon što je Kina optužila Australiju da pokušava da blokira upotrebu "Sinofarmove" vakcine kojom Papua Nova Gvineja želi da vakciniše stanovništvo.

Australija i Kina su nedavno ponudili pomoć Papui Novoj Gvineji u borbi protiv pandemije, ali je Kina optužila Australiju za sabotažu i pokušaj blokade korišćenja vakcine kineske kompanije "Sinofarm", preneo je En-Bi-Si.

U pitanju je optužba koja ukazuje na povećane tenzije u pacifičkom regionu, gde se Kina i Australija nadmeću za uticaj.

"To je konstanta u obrascu koji se pojavio poslednjih godina. Prikazivanje Australije kao nekoga ko nije na strani Pacifika je deo strategije Kine", naveo je Grejam Smit sa Australijskog nacionalnog univerziteta.

Kina je u poslednjih 20 godina postala treći najveći donator u regionu Pacifika, dok pre toga gotovo da nije imala nikakvo prisustvo.

Sa gotovo devet miliona stanovnika, Papua Nova Gvineja je jedna od kulturno najraznolikijih zemalja na svetu, a poput mnogih zemalja u razvoju, okrenula se međunarodnoj zajednici za pomoć u vakcinaciji protiv koronavirusa, a potreba za većim brojem vakcina se javila nakon velikog broja zaraženih u martu.

Kina je u julu optužila Australiju za "sabotažu vakcinama", a kinesko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je Australija "iskoristila probleme sa vakcinacijom kako bi stupila u političku manipulaciju".

Nakon toga je Australija odbacila optužbe, a australijski ministar za međunarodni razvoj i Pacifik Zed Seselja je rekao za En-Bi-Si da je javno zdravlje globalni interes.

Foto: Epa/ Marko Đoković
Foto: Epa/ Marko Đoković

"Odluke o odobravanju vakcine i njihovom korišćenju su suverene stvari za zemlje u kojima će se koristiti", dodao je australijski ministar.

Australija je poslala 28.000 doza "Astrazenekine" vakcine u Papuu Novu Gvineju, dok je putem "Kovaks" programa dobijeno još 278.000 doza. Pored toga, pacifička država je dobila nekoliko miliona dolara za borbu protiv pandemije.

Kina je Papui Novoj Gvineji obezbedila 200.000 doza "Sinofarmove" vakcine, ali je isporuka odložena do juna, pošto se čekalo odobrenje SZO za upotrebu vakcine.

Kako prenose lokalni mediji, samo je 4.000 doza "Sinofarmove" vakcine upotrebljeno u Papui Novoj Gvineji, od čega je većina data građanima Kine.

Region Pacifika nije jedini izvor napetosti u odnosima između Kine i Australija, a odnosi dve zemlje su se pogoršali poslednjih godina.

Niz događaja doveo je do narušavanja donosa, uključujući i to što su australijske bezbednosne službe među prvima uočile "Huavej" kao pretnju po bezbednost, ali i zahtev vlade Australije za nezavisnu istragu nastanka kovida 19.

Analitičari navode da je Australija ispred svih, kada je u pitanju kritikovanje Kine, zbog čega su kineske vlasti izdvojile Australiju kao zemlju koju bi trebalo kazniti zbog ponašanja. U razgovoru sa novinarima u Kanberi jedan zvaničnik kineske vlade je rekao: "Kina je ljuta. Ukoliko napravite od Kine neprijatelja, Kina će biti neprijatelj".

Dve države nastavljaju da imaju jaku trgovinsku povezanost, ali je Kina podigla takse na australijske prozivode, uključujući junetinu i rakove, a sa najnovijim sukobom u vezi sa vakcinama u Papui Novoj Gvineji, postavlja se pitanje na koji način će se razmirice rešiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 474 idi na stranu