EU obećala pomoć Litvaniji za rešavanje migrantske krize

Novi Sad -- Evropska unije (EU) obećala je danas pomoć od nekoliko miliona evra Litvaniji za rešavanje migrantske krize za koju okrivljuje susednu Belorusiju i Lukašenka.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/PAQUI SANCHEZ
EPA-EFE/PAQUI SANCHEZ

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson (Ylva Johansson) doputovala je u nedelju u Litvaniju, inače članicu EU, na dan kada je 287 ljudi ušlo u Litvaniju iz Belorusije.

"To je provokacija režima Lukašenka. Moramo da pokažemo da nema slobodnog pristupa teritoriji EU", rekla je Ilva Johanson.

Prema njenim rečima, Litvanija, EU i zemlje šengenskog prostora moraju da spreče "ilegalni pristup tom području".

"Zbog toga EU podržava Litvaniju u odbrani naše zajedničke spoljne granice s Belorusijom", dodala je evropska komesarka.

Od početka godine u Litvaniju je ušlo više od 3.800 migranta, dok ih je prošle godine bilo više od 80.

Više od dve trećine migranata su državljani Iraka. Iračke aviokompanije povećale su letove od Bagdada do Minska. Litvanske vlasti optužile su Belorusiju za organizovanje prelaska migranata preko granice.

Vlasti ocenjuju da je to čin odmazde Lukašenka, pošto su mnogi predstavnici beloruske opozicije pobegli u Litvaniji posle spornih predsedničkih izbora.

"Poslaću delegaciju koja će ovde provesti nekoliko dana da detaljno razgovara o mogućnosti finansiranja dobrog sistema zaštite granice koji uključuje praćenje i zaštitu od ilegalnih migranata", rekla je evropska komesarka.

Dodala je da će između 20 miliona i 30 miliona evra biti dodeljeni u tu svrhu. Litvanska vlada želi da izgradi fizičku ogradu sa Belorusijom, za koju procenjuje da će koštati više od 100 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 474 idi na stranu