Nemačka uputila apel Belorusiji

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke uputilo je danas apel Belorusiji da poštuje osnovna prava i slobode svojih građana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstok/canadastock
Foto: Shutterstok/canadastock

Apel je upućen nakon što je beloruska atletičarka Kristina Timanovska odbila da se ukrca na let za Belorusiju i zatražila azil.

"Pozivamo vlasti u Belorusiji da poštuju osnovna demokratska prava, uključujući slobodu medija i slobodu izražavanja. Isto važi i za sve građane Belorusije, uključujući i sportiste", poručila je danas predstavnica ministarstva spoljnih poslova Nemačke na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

U izveštaju agencije RIA se navodi da je 24-godišnja beloruska sprinterka, koja je danas trebalo da se takmiči u trci na 200 metara na Olimpijskom stadionu, izjavila da joj je neko iz beloruskog olimpijskog tima naredio da prekine takmičenje i da pođe na aerodrom i ukrca se na let kompanije Turkiš erlajns.

Ona je to odbila, zatražila zaštitu od japanske policije na aerodromu Haneda i provela noć u aerodromskom hotelu, potvrdio je predstavnik MOK Mark Adams na konferenciji za novinare.

Timanovska je danas otišla u ambasadu Poljske u Tokiju i zatražila azil, saznaje izveštač Rojtersa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 474 idi na stranu