Požar na Mokroj gori guta 100 hektara; stigli helikopteri VIDEO/FOTO

Nikad teže leto za vatrogasne i spasilačke jedinice u Srbiji.

Izvor: Tanjug, RINA
Podeli
MUP Srbije
MUP Srbije

Požar na Mokroj gori, 100 hektara šume u plamenu; MUP poslao dodatno ljudstvo i mehanizaciju FOTO/VIDEO

Na zapadu zemlje gorela je šuma kod Priboja, potom kod Nove Varoši a sada i na Mokroj Gori. U ovom trenutku, pripadnici helikopterske jedinice MUP-a Srbije, stali su u prve borbene redove u borbi protiv vatrene stihije koja traje više od 12 časova.

"Nakon što smo završili gašenje u Negbinama, jutros oko šest sati smo stigli na Mokru Goru. Izvideli teren kako bi postavili bazen. U jednom zahvatu stane oko tona vode. Ono što otežava situaciju su loši uslovi jer je požar na izuzetno velikoj visini. Posada je izložena velikim naporima, dim je izuzetno gust a veliki problem stvara i vetar promenjivog pravca", rekao je za RINU, Aleksandar Radičević pilot helikopterske jedinice MUP-a Srbije.

MUP poslao i helikoptere da gase vatru

Foto: RINA
Foto: RINA

Oko 100 hektara šume gori na nepristupačnom području Mokre Gore. MUP je uputio dodatne snage vatrogasno-spasilačkih jedinica kako bi zajedničkim snagama sa kolegama iz Mokre Gore, Užica, Požege i Čajetine stavili vatru pod kontrolu.

"Jake snage Sektora za vanredne situacije su na terenu od noćas. Gađamo deo koji je prilično nepristupačan i tu će helikopteri imati dosta posla. Ukoliko ne dođe do nekih ekspresno loših uslova, nadamo se da idemo ka nekom bonjem rešenju", rekao je za RINU Luka Čaušić, vršilac dužnosti pomoćnika Ministra unitrašnjih poslova i načelnika za vanredne situacije.

Foto: RINA
Foto: RINA

Na lice mesta stiglo je još 82 vatrogasca-spasioca iz 10 gradova Srbije sa teškom mehanizacijom, autocisternama i vozilima za gašenje šumskih požara, 78 pripadnika specijalizovane jedinice civilne zaštite, kao i pripadnike dobrovoljnih vatrogasnih društava.

"Vetar se ponovo pojačava, a priručni bazen sa koga se helikopter snabdeva vodom je napravljen. Trenutno je angažovano četiri helikoptera, 16 dobrovoljnih društava, 132 lica iz Sektora za vanredne situacije koji koriste sigurnosnu užad kako bi se osigirali da ne padnu u provaliju jer je teren prilično nepristupačan", kaže Vlade Plemić, zamenik načelnika Uprave za vatrogasno spasilačke jedinice i civilnu zaštitu.

MUP Srbije
MUP Srbije

Nakon uloženih nadljudskih napora plamen je potpuno lokalizovan i sa istočne strane.

"Uspeli smo da ugasimo vatru i da požar stavimo pod kontrolu. Ne postoji više otvoren plamen, ostao je samo dim. Situacija se i dalje intenzivno prati jer vetar može ponovo da dovede do vatre. Ono što je najvažnije jeste da nema ugroženih kuća i ljudskih života. Uzrok požara još uvek nije poznat", izjavio je Saša Cicvarić iz Vatrogasne jedinice Užice.

U vatrenoj stihiji izgorelo je preko 100 hektara šume, a na terenu su 132 vatrogasca.

MUP Srbije
MUP Srbije

MUP Srbije
MUP Srbije

MUP Srbije
MUP Srbije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 194 idi na stranu