Zaključavanje - deo po deo VIDEO

Milione Australijanaca je zahvatio lokdaun, javlja BBC.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/ TSIKAS
EPA-EFE/ TSIKAS

Vlasti su uvele brzi trodnevni lokdaun jugoistočnom delu savezne države Kvinslend, uključujući i treći po veličini australijski grad Brisbejn.

Manje od 15 posto Australijanaca je u potpunosti cijepljeno protiv koronavirusa.

Dužnosnici Kvinslenda prijavili su šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a svi su povezani sa srednjoškolcem čiji je nalaz u četvrtak bio pozitivan.

Ograničenja su najstroža do sada u Kvinslendu. Ljudima je dopušteno izlaziti od kuće samo radi kupnovine osnovnih potrepština ili obavljanja bitnih poslova, vežbanja ili odlaska na lečenje.

Novi Južni Vels, najmnogoljudnija australijska država, prijavila je danas 210 lokalnih infekcija kovid-19, a policija je blokirala centar Sidneja na više kontrolnih punktova kako bi sprečila planirane proteste protiv zaključavanja.

Sidnej i njegova okolina su pod višenedeljnim strogim zatvaranjem koje će trajati najmanje do kraja avgusta, što je mera kojom vlasti pokušavaju da se izbore sa visoko zaraznom delta varijantom virusa od koje je u novom talasu sa današnjim podacima obolelo 3.190 osoba, prenosi Rojters.

Oko 1.000 policajaca raspoređeno je danas u okolini Sidneja kako bi se sprečile neodobrene demonstracije protiv zaključavanja, a policija je zabranila taksi službi i drugim prevoznicima da dovoze putnike u centar, nakon što su protesti, koje po anketama u NJV podržava samo sedam odsto stanovništva, prošlog vikenda rezultirali nizom hapšenja i sukoba sa organima reda.

Prema podacima ministarstva zdravlja, u Sidneju se trenutno u bolnicama nalazi 198 osoba, od kojih je 53 na intenzivnoj nezi i 27 na respiratorima, a zabeležen je i jedan smrtni slučaj, čime je ukupan broj umrlih u epidemiji porastao na 14.

Delovi susedne savezne države Kvinslend počinju danas trodnevno vanredno zatvaranje nakon što je država zabeležila šest novih slučajeva delta soja, i zbog toga su brojni fudbalski, ragbi i drugi sportski događaji dovedeni u pitanje.

Uprkos borbi s novim talasima infekcija, uglavnom delta varijante , Australija je uspela da epidemiju kovid 19 u velikoj meri drži pod kontrolom sa ukupno nešto više od 34.000 slučajeva i 924 preminule osobe od posledica ove bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 468 idi na stranu