Vučić - Kurti 3:0

Član predsedništva Pokreta Samoopredeljenje Arber Zaimi kaže da je Albanija trebalo ranije da se konsultuje sa Kosovom o regionalnim inicijativama.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski
Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Pročitajte i:

"Kosovo mora da bude deo regionalnih inicijativa, ali ne kao srpska pokrajina"

"Open Balkan" - bez barijera, čekanja i suvišnih administracija

Kako je istakao, tako nešto se nije dogodilo.

"Ako Rama misli da je to u interesu regiona i Kosova, zašto onda ne dođe da o tome unapred razgovara sa liderima i sa premijerom Kosova? Tri sastanka u toku godine ima sa Vučićem, dok nemamo nikakav međuvladin sastanak ili sastanak Rama-Kurti", rekao je Zaimi, prenosi Reporteri.

Prema njegovim rečima Tirana se ne bavi sporazumima koje ima sa Kosovom kako bi postali operativni, ali "podržava inicijative u interesu Srbije“.

Zaimi je inicijativu "Otvoreni Balkan" (Open Balkan) opisao kao "avanturu" i kao jednaku "uceni EU radi ubrzanja evropskih integracija".

Procenjuje da je ta inicijativa u ekonomskom interesu Srbije i da dolazi u trenutku kada Beograd ima druge geostrateške interese, jer "blisko sarađuje sa Rusijom i Kinom i suprotstavlja se NATO".

"O regionalnim sporazumima se mora razgovarati na racionalnoj osnovi. Podsećam da je 10. jula na snagu stupio trgovinski sporazum Srbije sa zemljama Evroazijske unije sa sedištem u Moskvi. Srbija je zemlja koja nije definisana u geopolitici, dok su zemlje Zapadnog Balkana proevropske i prozapadne", rekao je Zaimi.

Zaimi poručuje da na Srbiju "treba vršiti pritisak da se menja".

Prema njegovim rečima, Albanija godišnje gubi 120 miliona evra od trgovinskih razmena, dok sa Kosovom dobija 150 miliona evra godišnje.

"Rama nema luksuz da raskine sa Kosovom i reguliše odnose sa Srbijom", zaključio je Zaimi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 86 idi na stranu