EU: Cilj ispunjen - vakcinisano 70 procenata odrasilih

U Evropskoj uniji do sada je bar jednu dozu vakcine protiv Kovid-19 primilo 70 procenata odrasle populacije, a 57 procenata je potpuno vakcinisano.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ MARKO DJOKOVIC
EPA-EFE/ MARKO DJOKOVIC

Objavila je Evropska komisija.

"Cilj da se u EU do kraja jula protiv Kovid-19 vakciniše 70 procenata odrasle populacije je ispunjen", poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je napomenula da je EU, posle sporog starta vakcinacije, uglavnom uslovljenog problemima u isporuci vakcina, sustigla i prestigla prosek vakinisanih u najvećem delu sveta.

"Brojke pokazuju da je Evropa među svetskih liderima u vakcinaciji", kaže Fon der Lajenova.

Portparol EK, Stefan de Kersmaker, ocenio je da je Evropska unija, sa 70 procenata odrasle populacije vakcinisane barem jednom dozom vakicne, došla do "značajne tačke" u borbi protiv korona-virusa.

On je, takođe, rekao da je cilj da se potpuno vakicniše 70 procenata odraslih.

"Moramo da osiguramo da 70 procenata odrasle populacije u EU bude potpuno vakcinisano", rekao je on.

U EK kažu da su, posle "dobrih vesti" o 70 procenata vakcinisanih u EU barem jednom dozom, "svi fokusirani" na ostvarenje tog prvobitno zacrtanog cilja od 70 procenata odraslih koji su primili sve preporučene doze.

Napominju da je zemljama članicama isporuceno dovoljno vakcina da bi se ovaj cilj ispunio, a da je na nacionalnim vlastima da, uz političku pomoć Brisela, ubrzaju vakinaciju na svojoj teritoriji.

U Briselu napominju da je Delta soj, koji je trenutno najzastupljeniji u Evropi, veoma opasan i pozivaju sve, koji to još nisu učinili, da se vakcinišu kako bi zaštiti sebe i druge.

Dodaje se da će biti obezbeđen dovoljan broj vakicna kako za revakcinaciju, tako i za moguću treću dozu, ukoliko bude potrebana, ali i za vakcinaciju mlađe populacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 468 idi na stranu