Oglasila se Amerika nakon istorijske odluke: Saopštili zvaničan stav

Ambasada SAD u BiH poručila je danas da SAD u potpunosti podržavaju suštinsku ulogu i mandat Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR).

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija. Depoist photos/ dk_photos
Ilustracija. Depoist photos/ dk_photos

U saopštenju povodom odluke političkih partija iz RS da ne učestvuju u radu državnih institucija BiH zbog odluke visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

"Samo uz učešće u radu svih nivoa vlasti, političari iz bilo kojeg entiteta mogu vratiti građanima nadu i izgraditi solidniju osnovu za ekonomski rast", navodi se u odgovoru ambasade SAD na upit o odluci političkih partija iz RS.

Iz ambasade su ocenili da je najbolji način na koji političari mogu služiti svojim biračima fokusiranje na ekonomske, antikorupcijske i reforme iz oblasti vladavine prava koje će doneti veći prosperitet, umesto izolacije, i učiniti napredak na evropskom putu BiH.

"SAD u celosti podržavaju suštinsku ulogu i mandat OHR, pa se unapred radujemo saradnji sa dolazećim visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom", dodaju iz ambasade SAD u BiH.

Ambasada je u odgovoru naglasila i podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu "koji je potvrdio suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao jedinstvene nezavisne države, sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda, građanima i ostalima".

Navodi se i kako su počinioci zločina pojedinci, a ne društvo ili zajednica u celini.

"Mi delimo stavove koje je iznela specijalna savetnice UN za prevenciju genocida i ratnih zločina Alis Vairimu Nderitu da su počinioci zločina pojedinci, a ne društvo ili zajednica u celini, te da su lideri, politički, verski i vođe zajednica, kao i prosvetni radnici i mediji, odgovorni da vode put konstruktivnog dijaloga koji se zasniva na poverenju, poštovanju i dostojanstvu", dodaje se.

Ocenili su i da će "poštovanje svih žrtava, kao pitanje opšteprihvaćenih ljudskih prava i odbijanje politizacije patnje, doprineti pomirenju koje je potrebno da bi BiH krenula naprijed".

Predstavnici političkih stranaka iz RS doneli su odluku da od ponedeljka, 26. jula, neće učestvovati u radu i odlučivanju državnih institucija u BiH, odnosno u Parlamentu BiH, Savetu ministara i Predsedništvu BiH, dok se ne reši pitanje nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu