SZO ima plan; Kina: Šokirani smo

Kina ne može da prihvati plan Svetske zdravstvene organizacije za drugu fazu studije o poreklu kovida-19, rekao je danas visoki kineski zdravstveni zvaničnik.

Izvor: Beta-AP
Podeli
Ilustracija/Foto: Depositphotos/Cebas1
Ilustracija/Foto: Depositphotos/Cebas1

Zamenik ministra Nacionalne zdravstvene komisije Zeng Jiksin rekao je da je šokiran planom i konkretno teorijom da je virus možda procureo iz kineske laboratorije.

On je odbacio tu teoriju kao glasinu koja je suprotna zdravom razumu i nauci.

"Za nas je nemoguće da prihvatimo takav plan o ispitivanju porekla virusa. Taj predlog pokazuje manjak poštovanja prema zdravom razumu i aroganciju prema nauci", rekao je on na konferenciji za novinare posvećenoj pitanju porekla kovida-19.

Potraga za poreklom virusa postala je diplomatsko pitanje koje je uticalo na pogoršanje odnosa Kine sa SAD i mnogim njihovim saveznicima. SAD i druge zemlje smatraju da Kina nije bila otvorena oko toga šta se dogodilo u ranim danima pandemije. Kina optužuje kritičare da tim pitanjem treba da se bave naučnici.

Direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus priznao je prošle nedelje da je preuranjeno isključiti potencijalnu vezu izmedju pandemije i curenja iz kineske državne laboratorije u Vuhanu, gradu gde je zaraza prvo primećena krajem 2019.

Zeng je rekao da laboratorija u Vuhanu nema virus koji može direktno da zarazi ljude. On je ukazao da je SZO koordinisala tim medjunarodnih stručnjaka koji su posetili tu laboratoriju ranije ove godine i zaključili da je pretpostavka o curenju virusa iz laboratorije veoma malo verovatna.

Većina stručnjaka smatra da je najverovatnije da je virus prešao sa životinja na ljude. Ta vrlo politizovana rasprava vodi se oko toga da li je curenje iz laboratorije toliko malo verovatno da bi tu teoriju trebalo potpuno isključiti kao mogućnost, ili ona zaslužuje dalje proučavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 468 idi na stranu