Objavljen izveštaj Nezavisne komisije o Srebrenici: "Nije se dogodio"

Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. objavljen je na sajtu tog tela.

Izvor: B92, Sputnjik
Podeli
Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR
Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Komisiju je predvodio izraelski istoričar Gideon Grajf.

Izveštaj, na 1.036 strana, kao i zaključci, objavljeni su na srpskom i engleskom jeziku.

"Nakon temeljne istrage Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, zaključuje se da se u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte. Iako Komisija ne smatra ubistva koja su se dogodila oko Srebrenice genocidom, ona u uvažava činjenicu da su hiljade ljudi (uglavnom ratnih zarobljenika) ubijene na najstrašniji način i da odgovorne za ove gnusne zločine treba kazniti", stoji, između ostalog, u zaključcima Komisije.

Članovi Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995, osim Grajfa, su profesor Valter Manušek iz Austrije, advokat Markus Kolbah - jedan od vodećih advokata u Nemačkoj koji je radio na suđenjima nemačkim nacističkim zločincima, Adarnele Šinaba iz Nigerije, koja je stručnjak za istraživanje zločina, profesor Marija Đurić, koja se smatra najboljom u svetu na polju forenzičkih istraživanja - jedini srpski predstavnik.

Pored njih, tu je profesor Rodžer Bajard, takođe svetski poznatim stručnjakom za forenzička istraživanja, profesor Juki Osaf iz Japana, koji se bavio sukobom u Srebrenici u poslednjoj dekadi, profesor Stiven Mejer, profesor Lorens Frenč i pokojni Đuzepe Zaharija, koji je stručnjak za medije i svetski poznat novinar.

Kompletan izveštaj Komisije u Srebrenici možete da pročitate na ovom linku.

"Nija namera da se umanji bilo čija patnja ili bol"

 EPA-EFE/FEHIM DEMIR
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica podsećaju da je Vlada Republike Srpske odluku o osnivanju Komisije donela na osnovu zaključaka republičkog parlamenta, a sa sadržajem Izveštaja upoznata je na posebnoj sednici 11. juna ove godine.

"Vlada Srpske je uverena da će jedino celovito i istinito sagledavanje događaja u srebreničkoj regiji, ali i u celoj BiH, doprineti jačanju poverenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija", ističe se u saopštenju Republičkog centra.

Vlada izražava pijetet prema svim žrtvama i njihovim porodicama iz tragičnog sukoba u BiH, osuđuje ratne zločine počinjene na svim stranama i zahteva nedskriminatorsko procesuiranje odgovornih za ratne zločine na svim stranama.

Govoreći o Izveštaju, predsednik Komisije izraelski istoričar Gideon Grajf rekao je između ostalog da je Komisija sačinila ozbiljan, profesionalan i uravnotežen izveštaj, koji je veran istini i istorijskim događajima.

Kao što je bio slučaj i kada je predstavljen Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine, zvaničnici Srpske su ocenili da nije reč o dokumentu koji je usmeren protiv bilo kog naroda u BiH.

"Namera nije da se umanji bilo čija patnja ili bol, ali da je potrebno da se događaji iz rata u BiH sagledaju nepristrasno i argumentovano, zbog čega su i formirane ove komisije", saopšteno je iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu