Tužilaštvo: Zadovoljni smo

Tužilaštvo međunarodnog suda u Hagu zadovoljno je osuđujućim delom današnje presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Shutterstock/Ankor Light
Shutterstock/Ankor Light

Odluku o eventualnoj žalbi doneće kada prouči oslobađajuće delove odluke Sudskog veća.

Kako se navodi, Tužilaštvo se uverilo da je Pretresno veće prihvatilo da je ono izvelo dokaze koji van svake sumnje dokazuju Stanišićevu i Simatovićevu odgovornost za neka od krivičnih dela za koja se terete.

Tužilaštvo će pažljivo pregledati pisanu presudu kada ona bude dostupna, u odnosu na optužbe za koje Pretresno veće nije utvrdilo da su dokazane van svake razumne sumnje kada će odlučiti i da li postoje osnove za žalbu, navodi se u saopštenju.

Glavni tužilac Serž Bramerc je u pisanoj izjavi danas ocenio da je presuda Stanišiću i Simatoviću korak napred u pozivanju na odgovornosti onih koji su najodgovorniji za zločine tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

On je podsetio da je suđenje Stanišiću i Simatoviću poslednji proces u Hagu i upozorio da bi tek trebalo procesuirati na hiljade osumnjičenih za ratne zločine širom zemalja bivše Jugoslavije i da će njegova kancelarija nastaviti da pruža podršku nacionalnim tužilaštvima u naporima da se postigne pravda za što više žrtava.

Mehanizam za krivične sudove u Hagu osudio je danas na po 12 godina zatvora nekadašnje čelnike Službe Državne bezbednosti Jovicu Stanišića i Franka Simatovića zbog pomaganja i podržavanja ratnih zločina u Bosanskom Šamcu.

Proglašeni su krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu