Nemačka: Moguće je oživeti nuklearni sporazum sa Iranom

Berlin -- Nemačka smatra da je moguće oživljavanje nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/CLEMENS BILAN
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemačka: Još jedna prepreka je otklonjena

Nemački ministar spoljnih poslova ocenio je danas mogućim u "doglednoj budućnosti" oživljavanje nuklearnog sporazuma s Iranom urpkos tome što je za novog šefa iranske države izabran ultrakonzervativac Ebrahim Raisi koji na dužnost stupa u avgustu.

"Napredujemo korak po korak u svakom ciklusu pregovora i polazimo od principa da u kontekstu (iranskih) predsedničkih izbora, postoje dobre šanse da ih zaključimo u doglednoj budućnosti", rekao je Hajko Mas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom u Berlinu.

Mas je rekao da pregovori o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma koji se vode u Beču nisu laki, i da je to bilo jasno poslednjih nedelja, i dodao da su mnoga tehnička pitanja ostala za rešavanje.

Tri dana posle izbora za predsednika Irana ultrakonzervativac Ebrahim Raisi rekao je u ponedeljak da neće odobriti "pregovore radi pregovora" o "iranskom nuklearnom pitanju", ali je dodao da će biti podržani svaki pregovori kojima se garantuju nacionalni interesi Irana.

Nuklearni sporazum Irana i vodećih svetskih sila, potpisan 2015, nudio je Iranu olakšice sankcija zapadnih zemallja i UN u zamenu za njegovo obavezivanje da nikad neće razviti atomsko oružje, i da će drastično smanjiti svoj nuklearni program, koji je stavljen pod strogu UN kontrulu.

Taj sporazum je potkopan 2018. godine odlukom bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da se SAD povuku iz njega i ponovo uvedu američke sankcije koje su mogle da budu ukinute prema sporazumu.

Odlazeća vlada predsednika Hasana Rohanija mesecima pregovara s ostalim potpisnicima nuklearnog sporazuma - Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom, Kinom i Rusijom – kako bi utrla put za povratak SAD i ukidanje sankcija.

Cilj pregovora koji su u toku u Beču je da se SAD vrate u taj sporazum. Trebalo bi da se obezbedi ublažavanje američkih sankcija u zamenu za vraćanje Teherana na strogu primenu odredbi dogovora. Kao odgovor na ponovno uvodjenje američkih sankcija Iran je postepeno prestao da primenjuje većinu odredbi iz ugovora kojim su se ograničavale njegove nuklearne aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu