Meteorolog: Ovo nije normalno; Hitna: Ljudi padaju u nesvest

U regionu se do petka očekuje vrhunac toplotnog talasa, a na snazi su brojna upozorenja.

Izvor: B92, RTS, Tanjug, index.hr
Podeli
Ilustracija/Depositphotos/VladisChern
Ilustracija/Depositphotos/VladisChern

I u Srbiji, kao i u Hrvatskoj, na snazi je narandžasto upozorenje meteo-alarma, a u Hrvatskoj je za sutra najavljen i crveni meteo-alarm za Slavoniju i zagrebačko područje.

Za četvrtak se u Hrvatskoj prognozira i blizu 40 stepeni, a u petak uveče se očekuje kratkotrajno osveženje u vidu pljuskova s grmljavinom. Ali, kako upozoravaju tamošnji meteorolozi, ono će biti kratkoročno, jer se očekuje nastavak velikih vrućina.

Temperature koje se u regionu beleže poslednjih dana, ali i one koje nas očekuju su značajno iznad prosečnih temperatura za ovo doba godine, napominje Petra Mikuš Jurković iz hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda zadužena za Odeljenje za upozorenja na opasne vremenske pojave.

"Ovo nije normalna situacija, ovo je znatno iznad proseka. Svi će reći zašto se toliko pričalo o ovome, došlo je leto i letnje vrućine. Jesu, to su letnje vrućine, ali nisu karakteristične za kraj šestog meseca. Dakle, u junu je srednja minimalna temperatura na zagrebačkom području oko 15 stepeni, a maksimalna ne pređe 30. A 35, 36 ili 37 stepeni stvarno nije uobičajeno za kraj šestog meseca", kaže Mikuš Jurković, a prenosi Index.hr.

RHMZ upozorava

Republički hidrometeorološki zavod Srbije takođe je upozorio na opasno visoke temperature koje nas čekaju do petka, jer će se živa u termometru približiti broju 40, što je i za naše područje znatno iznad proseka za ovaj period godine.

U Srbiji će danas biti veoma toplo i sunčano vreme, a na snazi je narandžasti meteo-alarm. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najtoplije će biti u Loznici, Kragujevcu, Negotinu i Kraljevu gde će temperatura dostizati do 38 stepeni, dok se u Beogradu očekuje 37 stepeni.

I u većini drugih mesta temperatura neće pasti ispod 33 podeljka, a samo će na Kopaoniku biti malo svežije, 28 stepeni.

Na području Srbije do petka, 25. juna, očekuje se toplo vreme sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 35 do 38 stepeni Celzijusa, a u četvrtak lokalno i do 40 stepeni Celzijusa, upozorio je danas RHMZ.

Od subote, 26. juna, do ponedeljka 28. juna očekuje se osveženje i pad temperature za pet do osam stepeni, a zatim ponovo veoma toplo vreme, dodaje RHMZ.

Narandžasti meteo-alarm podrazumeva da se vreme smatra opasnim. Kako se objašnjava na sajtu RHMZ, to znači da su prognozirane opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

"Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detal?ima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", objašnjava RHMZ.

Padanje u nesvest

U Hitnoj pomoći Beograda rečeno je RTS-u da je do 10.30 deset osoba kolabiralo na ulicama Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 226 idi na stranu