Novi talas na jesen? Ovog puta nam preti indijski soj

Epidemiolog Radmilo Petrović izjavio je da je pretnja za Srbiju indijski soj koronavirusa, koji će se možda pojaviti na jesen, kada dođe hladnije vreme.

Izvor: Sputnik
Podeli
Ilustracija: Profimedia
Ilustracija: Profimedia

Pročitajte još:

UŽIVO Pad na 60; U BiH samo 9 novozaraženih kovidom 19

Novi korona-presek: Kragujevac vodeći

Zbog toga sa vakcinacijom treba nastaviti, naročito populacije mlađe od 30, odnosno 25 godina, naglasio je on.

Petrović kaže da u Velikoj Britaniji, čija je Vlada prijavila 11.007 novozaraženih, što je najveći dnevni broj od 19. februara, prevladava novi indijski, delta soj virusa koji je nešto zarazniji od prethodnih sojeva i podseća da je vakcinacija i dalje osnovna mera u zaštiti od širenja epidemije.

"Ako kod nas dođe taj indijski soj virusa on će preko leta da tavori, da bude nevidljiv kod tinejdžera i dece školskog uzrasta koja će se asimptomno zaražavati i dalje prenositi lanac infekcije od jednog do drugog. Oni će, dakle, održavati, 'čuvati" virus' do jeseni, a kada dođe hladnije vreme, grejna sezona i kada se đaci skupe u učionicama, a studenti u fakultetskim salama, onda će najverovatnije krenuti novi talas i povećanje broja obolelih. Naravno, nadamo se da će taj talas biti daleko manji od prethodnih" navodi Petrović.

On napominje da je tačno da u Evropi generalno, a naročito u Srbiji opada broj obolelih, ali kako kaže, postoji nešto što je ipak zabrinjavajuće i ukazuje da još nije došao trenutak za opuštanje.

"Kod nas sve polako ide na bolje, međutim taj broj opada i u susednim zemljama koje imaju nekoliko puta manji obuhvat vakcinacije i manji procenat vakcinisanih nego mi. To znači da sveobuhvatna vakcinacija u Srbiji nije jedini faktor koji utiče na pad broja novoobolelih, pa to što na pad broja zaraženih u Evropi i kod nas očigledno deluje još nešto osim vakcinacije, a što je za sada nepoznato, jeste nešto što me muči i zabrinjava" kaže Petrović.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Pročitajte još:

"Virus je tu i kada je broj obolelih mali"

Pelemiš: Nismo pobedili koronavirus

Epidemiolog kaže da ga čudi da je u Srbiji dozvoljena tolika sloboda u zatvorenom prostoru i ističe da je zatvoreni prostor i dalje glavni medij gde se virus prenosi.

"Na otvorenom prostoru takoreći ništa ne može da se prenese, jer je temperatura visoka, vlažnost mala, a virus razređen. Ali, mislim da mere u zatvorenom prostoru treba da budu mnogo rigoroznije, dakle manji broj ljudi, obavezno sa maskama i fizičkom distancom i na ograničen broj sati", ocenjuje Petrović.

Prema njegovim rečima, broj obolelih koji dnevno evidentiramo u Srbiji treba pomnožiti sa pet, tim pre jer je broj asimptomatskih slučajeva sve veći.

"Pet puta više imamo onih koji su zaraženi, pet puta više imamo onih koji "seju" virus, a on zahvata ove koji nisu imuni, nisu vakcinisani. Zato verujem da su rigoroznije mere i dalje neophodne kako nam se ne bi ponovila situacija iz 2020. godine", ukazuje Radmilo Petrović.

Britanski premijer Boris DŽonson odložio je dalje ublažavanje mera do 19. jula, a naučnici smatraju da je novi delta soj virusa, koji predstavlja 95 odsto svih novih slučajeva zaraze u Velikoj Britaniji, između 40 i 80 odsto zarazniji od prethodnog dominantnog soja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 226 idi na stranu