"Nećemo vraćati migrante u Srbiju"

EU ne vraća ilegalne migrante u njihove zemlje porekla u onom broju koliko bi to mogla na osnovu odbijenih zahteva za azil.

Izvor: B92, RTS
Podeli
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Ali nema u planu da ih šalje u Srbiju.

Naprotiv, cilj EU je da Srbiji pomogne da se ilegalni priliv ljudi smanji, rekla je Ilva Johanson, komesarka za unutrašnje poslove i migracije EU.

U razgovoru za RTS objasnila je i kakva je politika EU prema migracijama, gde tu vidi ulogu Srbije, ali i šta je najveći bezbednosni izazov i kako tu Srbija može aktivno da se uključi.

Komentarišući zabrinutost u Srbiji da Evropska unija planira da premesti većinu migranata i izbeglica iz tamošnjih kampova u Srbiju, komesarka kaže da "u tome nema nimalo istine".

"Nema pogrešnije stvari od toga. Ono što mi treba da radimo je da zajednički upravljamo migracijama. Ja sam ovde da u tome pomognem, da utvrdimo kojim putevima migranti stižu u Srbiju, kako bismo radili i sa tim državama. I da bismo videli šta možemo da uradimo na povratku onih koji nemaju uslove da ostanu".

Istakla je i da "apsolutno nema ničega u tome".

"Naprotiv, ja sam ovde da bismo sarađivali na totalno suprotnim stvarima", naglasila je ona.

Na pitanje čemu onda treba da posluži ovih dva i po miliona evra podrške koja je dodeljena Srbiji, Ilva Johanson je navela da je to "podrška za migrante koji su već ovde, da se njima pomogne, kako bi, recimo, mogli da se školuju, da budu deo društva".

"Ja mislim da je fer da podržimo Srbiju u tome. Ali to nije jedina podrška koju pružamo. Mi pomažemo i zemljama koje su na putu kojim migranti dolaze do Srbije, kao što gledamo kako da pomognemo onima koji treba da se vrate u svoju matičnu zemlju", bila je jasna komesarka EU.

Izjavila je i da misli da je Srbija veoma pouzdan partner kada se govori o migracijama i da ima trezven i realan pristup tom pitanju, što ona stvarno ceni.

"Migracije nisu nešto čega se treba plašiti, ali se migracijama mora upravljati. I niko to ne može da radi samostalno, jer su migracije po definicijii prekogranične. Zato moramo da radimo zajedno. Evropska unija i Srbija, ali i druge države koje se nalaze na migrantskom putu", zaključila je Ilva Johanson.

Podsetimo, Ilva Johanson je komesarka EU za unutrašnje poslove i migracije, a u Srbiju je došla kako bi utvrdila stanje na takozvanoj "migrantskoj ruti", odnosno delu rute koji prolazi kroz Srbiju.

Tokom boravka u Beogradu sastala se sa predsednikom Srbije i prisustvovala potpisivanju Ugovora o podršci Evropske unije u upravljanju migracijama – Druga faza unapređenja prihvatnih kapaciteta, usluga zaštite i pristupa obrazovanju, obišla je migrantske kampove u Obrenovcu i Dimitrovgradu i sa ministrom Vulinom se dogovorila o zajedničkom radu srpske policije i Fronteksa na granicama Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu