Kurti izabrao pogrešnog; "Neprihvatljivo"

Predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj rekao je da je kosovski premijer Aljbin Kurti izabrao pogrešnog posrednika u dijalogu sa Srbijom.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2
Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2

On je naveo da je Kurti za posrednika izabrao predstavnika Brisela Đuzepa Borelja, a bolje bi bilo, kaže, da je izabrao SAD.

"Kurtijev pristup je nastavak onoga što su proizvele vlade i prethodni pregovori. Izborom posrednika, Kurti je odabrao kompromis koji će napraviti. Kosovo mora imati dijalog i kompromis. Ne prihvatajući SAD kao posrednika, on je takođe odbacio konačno rešenje sporazuma između Srbije i Kosova" rekao je Molićaj.

Molićaj kaže da se ne slaže sa težnjama predstavnika Evropske unije Đuzepa Borelja i Miroslava Lajčaka za rešavanje spora između Srbije i Kosova.

"Težnje Lajčaka i Borelja je rešenje između Srbije i Kosova kroz ustavne promene. To znači poseban status za sever Kosova gde većinu čini srpska manjina, a deo Srba na jugu Kosova će biti organizovan kroz udruživanje opština kao i širenje teritorije", rekao je Molićaj.

On je istakao da je potrebno konačno rešenje, a ne produženje sukoba sa Srbijom i to rešenje ne može doći traženjem priznanja Kosova od strane Srbije, već priznavanjem subjektiviteta Kosova od ove države.

Prema njegovim rečima, takvo rešenje donelo bi saradnju u regionu.

"Prošlo je više od 20 godina otkako je Kosovo oslobođeno od Srbije. Kosovu je potrebno konačno, trajno rešenje koje garantuje s jedne strane konačno otcepljenje od Srbije, a sa druge strane priznavanje subjektivnosti od strane Srbije", rekao je Molićaj.

On je pojasnio da to znači da Kosovo ima pravo da bude organizovano interno i eksterno u smislu regionalne saradnje, bilo da je ujedinjeno sa Albanijom ili ne.

Molićaj je naglasio da način na koji Kurti upravlja dijalogom stvara "zamrznuti" sukob između Srbije i Kosova.

Prema njegovim rečima, Kurti ne donosi ništa novo u ove pregovore, već ide putem koji su sledili njegovi prethodnici.

"Neprihvatljivo je da se produži zamrznuti konflikt između Kosova i Srbije i konsoliduje Srbija na Kosovu kroz ZSO. Ono što je Kurti započeo je na starom putu i ​​vodi ka starom rezultatu", rekao je Molićaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 81 idi na stranu