Selo puno dece, a šta je sa vrtićem? Nema ga VIDEO

U selu Kumane kod Novog Bečeja u Banatu svake godine rodi se tridesetak beba. Trenutno tamo živi gotovo 200 mališana predškolskog uzrasta, ali - nema vrtića.

Izvor: B92, Prva
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

Dok deo meštana veruje da neko namerno opstruira ideju izgradnje vrtića, nadležni navode da je premali broj dece čiji roditelji ispunjavaju uslove za upis dece u potencijalni vrtić.

Ako pitate njih, majke dece predškolskog uzrasta iz Kumana, one bi najviše volele kada bi imale gde u svom selu da ostave svoje mališane kada odlaze na posao u obližnji Zrenjanin ili Novi Bečej.

"Mnogo bi mi značilo, imam troje dece, imam dete koje ima 17 meseci. U januaru se vraćam sa porodiljskog, nema ko decu da čuva", izjavila je Sanja Stajić, majka deteta predškolskog uzrasta.

Druga mama Aleksandra Belić na posao bi trebalo da se vrati u novembru.

"Zaposlena sam u Zrenjaninu u Drakslmajeru, na porodiljskom sam odustvu do novembra. U novembru bi trebalo da se vratim na posao", navela je ona.

U selu postoji predškolska program, a on se odvija u prostorijama seoske škole. Za tu uslugu vlada veliko interesovanje Kumančana i često ne uspeju baš sva deca da se upišu.

Deo žitelja ovog mesta želi vrtić, koji bi uključivao i jaslenu grupu, oni su sprovodili anketu i pisali peticiju za izgradnju takvog objekta.

"148 papira ima anketiranih, to je Predškolska ustanova Pava Sudarski, kojoj sam podnela papir 29. aprila, kao i predsedniku opštine, oni su to evidentirali i rekli da ima 70 dece za jasleni uzrast, 55 dece za obdanišni uzrast i 25 dece za produženi predškolski uzrast", istakla je podnositeljka peticije Biljana Stojanov. Ona smatra da je to dovoljan osnov za realizaciju ideje, ali ona veruje da neko sabotira izgradnju vrtića.

Predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović smatra da je čitava priča predimenzionisana, jer, kako navodi, između ostalog, mnogi anketirani uopšte nisu iz Kumana, a broj dece u selu ne raste.

"Moramo da napravimo razliku i da kažemo da ne ispunjavaju svi uslove za jasleni uzrast, da li roditelji ispunjavaju uslove, ne deca. Naravno, deca su deca i oni uvek za nas ispunjavaju sve uslove. Mnogi od tih roditelja su nezaposlena lica i ne ispunjavaju uslove da im država čuva decu", zaključio je on.

Prema Maksimovićevim rečima, ne bi bilo boljeg populističkog poteza od pravljenja vrtića, ali izgradnja takvog objekta bi koštala više desetina hiljada evra.

Deo roditelja iz Kumana smatra da bi im vrtić rešio mnoge probleme i pomogao socijalizaciji njihovih mališana, ali, po svemu sudeći, biće potreban bebi bum u ovom banatskom selu, kako bi se ideja i ostvarila.

Iz opštine poručuju da će na jesen, u okviru predškolske grupe biti uvedeno još jedno kombinovano odeljenje, koje će primiti i nekoliko dece mlađeg uzrasta.

Opširnije u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 226 idi na stranu