Lajčak priznao: "Ne radimo dobro"

Beč -- Izaslanik EU Miroslav Lajčak rekao je da je to što evrointegracije za zemlje Zapadnog Balkana teku sporo znak da ne rade dobro.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Lajčak čuo dva uslova od Beograda; "To je jedini put"

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da se nada da će biti moguće deblokirati proces proširenja EU, za šta su potrebni dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, dijalog o pristupanju regiona EU, kao i dijalog između EU i zemalja regiona.

Posle sastanka sa liderima zemalja Zapadnog Balkana u Beču, Lajčak je naveo da je taj samit važan događaj u vreme obnovljenog fokusa na ovaj region. Podsetio je na povezanost EU i Zapadnog Balkana, ukazujući da je Unija najveći donator, investitor i trgovinski partner regiona.

Konstatujući da je od samita u Solunu prošlo 18 godina, on je ukazao da u tom periodu nije bilo većeg pomaka u pristupanju regiona Uniji. Naveo je da je samo jedna država postala članica, da dve pregovaraju, dok ostale još nisu otvorile pristupne pregovore i da Kosovo nije dobilo liberalizaciju viza.

"To pokazuje da ne radimo dobro. Daću sve od sebe da ubrzam ovaj proces, ali on je povezan i sa reformama koje treba da sprovedu buduće države članice", rekao je Lajčak i najavio da će ove godine biti puno događaja vezanih za Zapadni Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 113 idi na stranu