Pele o slučaju seksualnog uznemiravanja na FDU: Oštro sam reagovao VIDEO

Beograd -- Povodom slučaja seksualnog uznemiravnja na Fakultetu dramskih umetnosti jutros je na Tv Prva gostovao glumac i profesor na ovom fakultetu Dragan Petrović Pele.

Izvor: Prva
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

Studentski parlament Fakulteta dramskih umetnosti objavio je saopštenje gde su profesora Nenada Prokića optužili za seksualno uznemiravanje.

Takođe, Fakultet dramskih umetnosti uputio je javno izvinjenje svim bivšim studentkinjama koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja, a na čije prijave nije moglo da se adekvatno reaguje zbog zakonskih ograničenja.

U saopštenju se navodi da je zbog nekih manjkavosti u procedurama i pravilnicima fakultet bio sprečen da formalno sankcioniše one koji su izvršili dela seksualnog uznemiravanja u periodu koji je prethodno usvajanju kodeksa profesionalne etike i pravila ponašanja Univerziteta umetnosti u Beogradu iz decembra 2019. godine.

"Ne želim da komentarišem izjavu Studentskog parlemaneta jer je to nezavisno telo, a ujedno i njihovo pravo da izdaju saopštenja. Stičem utisak da sam postao "drveni advokat", jer više ne znam koga zastupam da li sebe, fakultet, svoje kolege profesore ili studente, tako da je ovo nezahvalna pozicija", kazao je Dragan Petrović Pele u Jutru na Prvoj.

"FDU ima deset departmana, katedara, svaka katedra je za sebe i mi radimo u okviru katedre ono što je predviđeno planom i programom i to se radi na način koji se radi decenijama, s tim što svaki novi profesor i generacija zahtevaju malo drugačiji pristup. Moj pristup je da ostavljam punu slobodu studentima, ne razuzdanost i anarhija, već sloboda izraza na sceni. to je insipracija, relaksacija, koncentracija, pažnja. Nisam pobornik teorije da je u celom postupku glavna provokacija. Provokacija ne, to može da bude koristan alat, ponekad, malo. Provokacija je izazivanje. To je osetljivo polje i to je bolje ne dirati, eventualno ako čovek zna šta radi može da bude koristan alat. To su mladi ljudi, oni su svi osetljivi, tu se radi sa emocijama, to su manje grupe od 12 studenata. Ja se trudim da bude jednak broj momaka i devojaka. To je vrlo jedan osetljiv posao koji morate da radite pažljivo", kazao je Dragan Petrović Pele.

Istakao je da na prijave studenata reagovao pre nego što je slučaj dospeo u medije.

"Pre ovoga svega što je počelo da se pojavljuje po novinama, pre bilo kog slučaja, vrlo oštro sam reagovao na neke stvari koje su mi studenti govorili o tome šta im se dešava na časovima nekih profesora. Ne ovog profesora (prim. aut. Prokića), nekih drugih profesora koji, ne mogu da kažćem da je to uznemiravanje, daleko od toga da je seksualno uznemiravanje. Reagovao sam na grubost, na neke reči koje su izgovorili, termine koje su koristili, omalovažavanje, na nešto što je ličilo na mobing. Ne možete da ne reagujete ako čujete da studente glume zovu „glupci“. To nisam osećao potrebu da to tužim nekome. Kolegijalno je ljudski i uljudno da kažete kolegi, da im kažete da ne rade to više. Reaguju svi ok, kažu da nema nikakvih problema nećemo to više i tu se sve završi", istakao je on.

"Juče je bio prvi dan prijave kandidata koji žele da upišu FDU. Dva dana traje prijem dokumenata. Juče je primljena 181 prijava. Iskustvo je tako da obično drugog dana bude više. Možemo da očekujemo da će se danas prijaviti najmanje 200 kandidata. Ništa nije opalo interesovanje. Na FDU ima deset departmana, katedara, one su odvojene, potpuno odvojeno rade. Srećemo se kao kolege na hodniku, uljudno se pozdravljamo. Ja i drugi šefovi klasa vrlo vodimo računa o svojim studentima, vrlo se zaštitnički, ponkad i grubo postavljamo zaštitnički u odnosu na studente, da im ništa ne smeta, da mogu slobodno da rade i da se dobro osećaju da rade u prijatnoj atmosferi", zaključio je Pele.

Podsetimo, dekanat Fakulteta dramskih umetnosti oglasio se juče nakon sve češće pojave seksualnog uznemiravanja u svetu glume u Srbiji.

Neka od njih vezuju se za profesore upravo na Fakultetu dramskih umetnosti.

Saopštenje Dekanata FDU prenosimo u celosti:

"Pre pet meseci, na inicijativu Studentskog parlamenta, formirana jeplatforma FDU Protiv nasilja, kao savetodavno telo, sa namerom da se aktivno bavi prevencijom i sprečavanjem svake vrste zlostavljanja i zloupotrebe u obrazovnim procesima, a posebno problemima vezanim za seksualno uznemiravanje. Pozvali smo studentkinje i studente da nam se obrate ukoliko su imali bilo kakvo loše iskustvokoje ukazuje na nasilničko ili ugrožavajuće ponašanje ili smatraju da je došlo do zloupotrebe položaja u obrazovnom procesu. Obavezali smo se da ćemo poštovate principe poverljivosti i da ćemo zaštititi svaku žrtvu, kao i da ćemo pokrenuti mere kojim se takva ponašanja sankcionišu i sprečavaju.

Prijave su detaljno obrađene, a jedan deo je procesuiran kroz rad Etičke komisije. Pojedine prijave koje se tiču uvredljivog obraćanja se još uvek razmatraju. Nijedna nije u domenu krivičnog zakonodavstva, te nema potrebe za uključivenjem organa izvan fakulteta. Međutim, kako naši studenti u svom saopštenju ističu, uočili smo određene manjkavosti u postojećim procedurama i pravilnicama, usled kojih smo sprečeni da, u formalnom smislu, sankcionišemo one koji su izvršili dela seksualnog uznemiravanja u periodu koji je prethodio usvajanju Kodeksa profesionalne etike i pravila ponašanja Univerziteta umetnosti u Beogradu iz decembra 2019. Stoga se javno izvinjavamo svim bivšim studentkinjama koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja, a na čije prijave u ovom trenutku nismo mogli adekvatno da reagujemo usled legislativnih ograničenja.

Svesni smo da problem seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u obrazovnim praksama mora biti jasnije adresiran, a sprečavanja takvih postupaka precizno utvrđeno i regulisano pravnim dokumentima. Zato u ovom trenutku aktivno radimo na sistemskim rešenjima u funkciji sprečavanja, kažnjavanja i prevencije svih vidova zloupotrebe u obrazovnim procesima. Primena Pravilnika za sprečavanje seksualnog uznemiravanja, ucenjivanja i drugih oblika zlostavljanja je prvi sledeći korak, uz pripremu edukativnih programa za sve učesnike u nastavi. U tom procesu, kao i do sada, biće nam neophodna i dragocena pomoć studentkinja i studenata, kao i odgovornost unutar cele naše zajednice.

Smatramo da je ovo izraz društvene svesti i savesti, ali i obaveza svih drugih institucija koji kreiraju našu stvarnost".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 226 idi na stranu