Evropska unija uvela dodatne sankcije Belorusiji

Brisel -- Evropska unija je danas dogovorila dodatne sankcije Belorusiji kao odgovor na prinudno spuštanje leta „Rajanera“ u Minsk tokom maja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/Stephanie Lecocq
Foto: EPA-EFE/Stephanie Lecocq

Pročitajte još:

Kontra Belorusije: Obustavili letove za Beograd, Budimpeštu i Kišinjev

"U toku je gušenje"; Evropi stigao odgovor: "Spremni smo da se branimo"

Tom prilikom uhapšen je novinar i opozicionar Roman Protaševič.

Sankcije, koje su odobrili ambasadori EU, a koje će ministri spoljnih poslova zemalja članica Unije usvojiti na sastanku u ponedeljak, odnose se na sedam osoba povezanih sa beloruskim vazduhoplovnim sektorom, potvrdio je za Rojters jedan diplomata EU pod uslovom da mu se ne otkrije identitet.

On je naveo i da su ambasadori EU potpisali i četvrti paket zamrzavanja imovine i zabrane putovanja koji će biti izrečeni za više od 70 beloruskih pojedinaca, kao meru koja je povezana sa prošlogodišnjim predsedničkim izborima, na kojima je Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat, a opozicija ga osporila.

Ove mere Unije su već pripremane u trenutku kada su 23.maja vlasti u Belorusiji naredile da se avion kompanije "Rajaner" na liniji od Grčke do Litvanije, u kojem se nalazio opozicioni novinar, prinudno spusti u Minsk, zbog kako se kasnije ispostavilo lažne dojave o bombi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu