Problemi u NATO, reagovala Hrvatska; "To radite kod kuće"

Zagreb -- Zoran Milanović izjavio je da su se neke zemlje, između ostalih i Nemačka i Italija, protivile Dejtonskom sporazumu u okviru NATO deklaracije.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Milanović: Moraćemo da ispitamo šta tačno stoji iza toga. Bila bi podvala

Milanović o samitu NATO: "Neće proći"

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je u utorak da su se neke zapadne zemlje protivile uključivanju Dejtonskog sporazuma u ​​NATO deklaraciju, pominjući Nemačku i Italiju, dodajući da se bilo kakve promene u BiH ne bi smele desiti bez Hrvatske i Srbije.

Milanović je u Slovačkoj, gde je učestvovao na forumu GLOBSEC i sastao se sa slovačkom predsednicom Zuzanom Čaputovom i poljskim predsednikom Andžejem Dudom.

Sa njima je razgovarao o samitu Severnoatlantskog pakta u ponedeljak u Briselu, na kojem je, prema rečima predsednika, Hrvatska uspela da u konačnu deklaraciju uvrsti referencu na Dejtonski sporazum tek posle šest dana insistiranja.

"To se nije trebalo dogoditi, to je trebalo rešiti pre nedelju dana. Neko je protiv toga, pa neko ima problema sa Dejtonom, želi ga demontirati", rekao je Milanović i dodao da su te zemlje istovremeno kritikovale člana Predsedništva BiH Milorada Dodika zbog kršenja Dejtonskog sporazuma.

"To je potpuno poremećena logika, tamo nešto nije normalno", rekao je Milanović.

Rekao je da se uključivanju Dejtona u konačnu deklaraciju NATO-a protivilo "nekoliko zemalja", Nemačka, Italija ili "niz zapadnih diplomatija".

"Zapadna Evropa, koja na toksičnom nivou, jer oni nisu vodeći ljudi, to sigurno nije Angela Merkel, jednostavno radi gluposti, rastvara i rastvara temelj BiH koji ga, kakav god bio, štiti od zemljotresa."

Kritika nemačke diplomatije

Milanović je istakao da pregovore o deklaraciji nije vodila nemačka kancelarka, već Ministarstvo spoljnih poslova, koje je "pokriveno drugom njemu bliskom političkom opcijom, odnosno ljudima koji su skloni glupim eksperimentima u svojim maštanjima". Trenutni šef nemačke diplomatije je Hajko Maas, član socijaldemokrata koji vlada u koaliciji sa Hrišćansko-demokratskom unijom Angele Merkel.

Neke zapadne zemlje zagovaraju takozvani "građanski" model za BiH, koji bi zamenio dejtonski koncept tri ravnopravna naroda, a predsednik je dan ranije rekao da "zvuči vrlo plemenito, ali da je to zapravo podvala".

"Neka to rade kod kuće. BiH je takva kakva je, ogromna je granica i sutra je moramo zadržati za Šengen", rekao je predsednik.

Naglasio je da se planovi za BiH ne mogu praviti "ispod radara" i da bilo kakve promene u susednoj zemlji moraju obuhvatiti Hrvatsku i Srbiju, prvobitne potpisnice Dejtonskog sporazuma.

"Zbog toga sam ljudima koji ne znaju mnogo o tome objasnio jer se to njih ne tiče, to je fusnota za njih, a nama ogromna priča, o čemu se radi u Dejtonu i BiH", rekao je Milanović na sastanku sa njegovim slovačkim i poljskim kolegama.

"Tako se to radi u diplomatiji, koliko se sećam. Nekada sam bio u diplomatiji i nikada nisam pravio skandal. Tada sam došao u politiku - tu morate da izazovete da se čuju skandali", zaključio je predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 168 idi na stranu