Evropa na oprezu: "Situacija ima tendenciju da se pogorša"

Odnosi Rusije i Evropske unije su u nenormalnom stanju i imaju tendenciju da dalje degradiraju, smatra stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/ Evgeniia Ozerkina
Ilustracija: Shutterstock/ Evgeniia Ozerkina

"Situacija ima tendenciju da se pogorša, uprkos tome što tokom poslednjih godina nismo zatvorili nijedan pregovarački kanal, nismo spustili nijednu rampu. Spremni smo da vodimo dijalog o širokom spektru pitanja, o mnogim oblastima, ali dijalog, naravno, ravnopravan i sa uzajamnim poštovanjem“, rekao je Čižov za televiziju "Rusija 24", preneo je "Sputnjik".

Takođe je podsetio da rukovodstvo Evropske unije priprema strateški pregled odnosa sa Rusijom.

"Kada on bude gotov, moći ćemo da ga predmetno ocenimo", prokomentarisao je Čižov.

Takođe je dodao da je obnavljanje samita Rusija-Evropska unija moguće, ali ne u bliskoj budućnosti.

"Teoretski, to je moguće. Nadam se da ćemo se vratiti tome, pre ili kasnije. A očigledno je da se to neće desiti ni danas ni sutra. To je tango za koji nije potrebno dvoje, nego 27 sa druge strane", konstatovao je on, aludirajući na 27 zemalja-članica EU.

Komentarišući predstojeći samit predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Džoa Bajdena, Čižov smatra da će Evropa biti na oprezu.

"Mislim da će uoči samita u Ženevi naši evropski klijenti pokazati određeni oprez, jer verovatno neće želeti da izgledaju kao 'spojleri' dijaloga koji se očekuje između Moskve i Vašingtona", smatra ruski predstavnik.

Podsetimo, od stupanja na snagu Sporazuma o partnerstvu i saradnji 1. decembra 1997. godine, Rusija i EU su održale 32 samita, od kojih je poslednji održan u Briselu 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu