Vrhovni sud odložio odluku

Izraelski Vrhovni sud odložio je odluku o tome mogu li jevrejski naseljenici silom da isele Palestince iz njihovih domova, nakon nemira u Jerusalimu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Depositphotos/ Kuzmafoto
Depositphotos/ Kuzmafoto

Pročitajte još:

Haos u Jerusalimu: Sukob u džamiji eskalirao VIDEO/FOTO Netanjahu: Odbijamo pritisak da ne gradimo u Jerusalimu

Tokom poslednjih nemira koji se smatraju najvećim poslednjih godina ranjeno je stotine Palestinaca.

Najnoviji sukobi izbili su ispred Starog grada tokom prethodne noći, a bivši izraelski zvaničnik odbrane opisao je atmosferu kao bure baruta spremno da eksplodira u bilo kom trenutku, preneo je britanski list "Gardijan".

Najmanje 120 ljudi je povređeno, uključujući jednogodišnje dete, a 14 je prebačeno u bolnicu, saopštio je Palestinski Crveni polumesec.

Izraelska policija je navela da je povređeno 17 policajaca.

Sinoćno nasilje usledilo je dan nakon što je više od 200 Palestinaca povređeno u nasilju kod jerusalimske džamije al-Aksa, trećeg najsvetijeg mesta u islamu.

Izrael se suočio sa sve većim međunarodnim kritikama zbog snažnog policijskog odgovora i planiranih deložacija.

Bez obzira na to, izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da će njegova zemlja nastaviti da gradi u gradu, što se odnosi na jevrejska naselja u većinski palestinskim oblastima koje je Izrael okupirao.

"Odlučno odbacujemo pritisak da se ne gradi u Jerusalimu," rekao je Netanijahu tokom televizijskog obraćanja.

Tenzije u Jerusalimu porasle su poslednjih dana, pre očekivane izraelske presude koja treba da bude doneta sutra o tome da li vlasti mogu deložirati desetine Palestinaca iz naselja Šeik Džara i dati njihove domove jevrejskim naseljenicima.

U istočnom Jerusalimu, koji uključuje i Stari grad, Palestinci osećaju sve veću pretnju od doseljenika koji su nastojali da prošire jevrejsko prisustvo kupujući domove, gradeći nove zgrade i deložacijama koje je naložio sud, poput slučaja u Šeik Džara, navodi list.

Prema izraelskom zakonu, Jevreji koji mogu da dokažu da su posedovali imovinu pre rata 1948. godine mogu da je povrate u Jerusalimu.

Stotine hiljada Arapa raseljeno je u tom sukobu, ali ne postoji sličan zakon za Palestince koji su izgubili svoje domove u gradu.

Dans popodne, u svetlu tenzija i nakon zahteva javnog pravobranioca Avičai Mandelblita, Vrhovni sud je pristao da odloži ročište.

Saopštio je da će ročište biti održano u roku od mesec dana.

Odlaganje možda neće biti dovoljno za okončanje krize jer će sutra Izraelci obeležiti Dan Jerusalima, slaveći godišnjicu kada su izrelske trupe zauzele čitav grad 1967. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu