Netanjahu: Odbijamo pritisak da ne gradimo u Jerusalimu

Izrael "čvrsto odbija" pritisak da se ne gradi u Jerusalimu, izjavio je danas premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Podeli
Foto: EPA-EFE/Ariel Schalit
Foto: EPA-EFE/Ariel Schalit

On je to rekao nakon nekoliko dana nereda i povećane međunarodne osude zbog planiranih izbacivanja Palestinaca iz domova u gradu, za koji Jevreji kažu da je njihov, preneo je Rojters.

Tenzije u oblasti Šeih Džarah u istočnom Jerusalimu su se pretvorile u svakodnevne sukobe, a Vašington je u subotu saopštio da je "duboko zabrinut" i zatražio od izraelskih vlasti da "pristupe stanovnicima sa saosećanjem i poštovanjem".

Istočni Jerusalim je među teritorijama koje Palestinci vide u svojoj budućoj državi.

Izrael smatra ceo Jerusalim svojim glavnim gradom, ali taj status nije priznat u međunarodnoj zajednici.

"Odbijamo pritisak da ne gradimo u Jerusalimu. Na moje žaljenje, ovaj pritisak se povećao u poslednje vreme", rekao je Netanjahu tokom televizijskog obraćanja uoči državne komemoracije izraelskog osvajanja istočnog Jerusalima u ratu 1967. godine.

"Takođe kažem našim najboljim prijateljima: Jerusalim je glavni grad Izraela, i kao što svaka nacija gradi u svom glavnom gradu i širi ga, imamo pravo da gradimo Jerusalim. To smo radili i nastavićemo", dodao je Netanjahu.

Tenzije u istočnom Jerusalimu su se prošlog meseca pretvorile u sukobe između izraelske policije i Palestinaca oko Al-Akse, treće najsvetije islamske džamije.

Netanjahu je rekao da Izrael dozvoljava slobodu vere, ali "neće dozvoliti nikakvim ekstremističkim elementima da naruše mir u Jerusalimu".

"Nećemo dozvoliti nasilje", poručio je Netanjahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu