London: Sadik Kan ponovo izabran za gradonačelnika

Sadik Kan je ponovo u subotu izabran za gradonačelnika Londona, čime su britanski labursti bar delimično ublažili seriju loših rezultata na lokalnim izborima.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/  VICKIE FLORES
EPA-EFE/ VICKIE FLORES

U skladu sa preizbornim prognozama, Kan je osvojio 55,2 odsto glasova, dok je 44,8 posto dobio Šon Bejli, kandidat Konzervativne stranke premijera Borisa Džonsona.

Kan je prvi put pobedio je na lokalnim izborima u Londonu 2016. godine i prvi je musliman koji je postao gradonačelnik jedne zapadne prestonice, prenosi Rojters.

"Ponizno se zahvaljujem građanima Londona što su mi ukazali poverenje da ponovo budem na čelu britanske prestonice. Obećavam da ću svu svoju energiju upotrebiti da bismo izgradili bolju i svetliju budućnost za London posle mračnih dana pandemije", poručio je Kan, koji se tokom predizborne kampanje fokusirao na otvaranje novih radnih mesta i jačanje turizma.

Kan je 2016. na funkciji gradonačelnika Londona zamenio sadašnjeg premijera Borisa Džonsona, a u njegovoj biografiji je ostalo upamćeno da je sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom razmenio preko Tvitera seriju oštrih poruka tokom jedne rasprave o bezbednosnim pitanjima.

Analitičari su pripisali Kanovu pobedu pro-evropskom raspoloženju velikog broja mladih glasača u Londonu i etničkoj raznovrsnosti stanovništva u britanskoj prestonici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu