Handkeu uručen Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena; "Srbiju uvek imam u lepom sećanju" FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je uručio Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena istaknutom austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic
Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Tokom svog obraćanja predsednik je izjavio da je Srbija srećna što ima prijatelje poput Handkea, braće Grim, Getea i mnogih drugih istaknutih ličnosti. Dodao je i da našem narodu bolji nikada nisu bili potrebni.

"Svaki Handkeov glas zvuči gromoglasno. Moji vršnjaci upoznavali su njegovo delo preko filmova Vila Vendersa. Svaki put kad želim da razumem nevolje našeg naroda na Kosovu i Metohiji posegnem za nekom od knjiga Petera Hadkea", rekao je Vučić.

Naglasio je i da pisac čini veliku čast Srbiji primajući ovu nagradu.

"Srbija ovom najznačajnijom nagradom iskazuje zahvalnost na svemu što činite za našu zemlju i naš narod", zaključio je predsednik.

Gospodin Handke obratio se nakon primanja nagrade i istakao je da se nije nadao ovoj nagradi, pa tako nije spremio nikakav govor.

Istakao je da kada pomisli na Srbiju, pomisli na Belog anđela.

"Imam jednu kopiju Belog anđela kod kuće i kad je pogledam drago mi je srcu. Ta ikona pokazuje na prazan grob i to znači da je Isus vaskrsao. Uvek Srbiju imam u lepom sećanju", zaključio je Handke.

Podsetimo, austrijski nobelovac Peter Handke je pre dva dana u Banjaluci je primio Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa RS.

Nakon toga, Handkeu je u Andrićgradu uručena "Velika nagrada Ivo Andrić", koju mu je na trgu ispred Andrićevog instituta uručio reditelj Emir Kusturica, za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili RS tokom 2020. godine "Drugi mač - Majska povest".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 104 idi na stranu