"Priština više ne može da ignoriše zahteve": Prva na redu potencijalna grobnica nestalih vojnika na Košarama

Potencijalna grobnica vojnika nestalih na Košarama biće možda jedna od prvih lokacija na kojima srpska strana insistira, a koja će biti pretražena na KiM.

Izvor: Kossev
Podeli
EPA-EFE /  MLADEN ANTONOV
EPA-EFE / MLADEN ANTONOV

To je izjavio predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović i dodao da je prištinskoj delegaciji prioritet pretraga lokacije Kiževak kod Raške, gde su nastavljena iskopavanja pre dva dana.

„Priština više ne može da ignoriše naše zahteve, mi nismo hteli da se igramo reciprociteta, jer se radi o žrtvama, nismo hteli da kažemo da nećemo da radimo, dok i oni ne urade, ali došlo je vreme da ne mogu ni oni više da ignorišu naše zahteve i očekujem da u maju-junu prioritetne lokacije pretražimo, prekopamo tamo gde se bude moglo i da imamo odgovore na naše zahteve“, kaže Odalović.

Lokaciju na Košarama, kaže, radne grupe i ekspertski timovi obišli su dva puta do sada, prvi put 2010. godine kada je rađeno deminiranje, a drugi put u novembru prošle godine, nakon što su pronađeni snimci koji prikazuju kako pripadnici terorističke grupe kopaju rake na toj lokaciji i tela ubijenih vojnika.

„Našli smo snimak koji prikazuje kako te terorističke grupe kopaju rake i vide se tela ubijenih vojnika. Locirali smo otprilike približno mesto i ko to može biti od nestalih vojnika koje tražimo i sada smo ponovili zahtev da odemo na tu lokaciju da pretražimo“, naveo je Odalović za Tanjug govoreći o onome što je dogovoreno na sastanku sa prištinskom Radnom grupom za nestala lica, održanom 16. aprila u Beogradu.

Odalović kaže da se među nestalim licima nalazi i jedan ruski dobrovoljac, kao i da je na jednoj fotografiji njegovo telo, sa ličnim dokumentima.

„Čak je i rublje izvađeno i sa njima su se iživljavali oni koji su ih ubili. To je dobrovoljac koji je bio deo regularnih jedinica vojske Jugoslavije, stradao je na Košarama, telo nije pronađeno i videćemo da li ćemo kroz ovu pretragu doći i do njegovih posmrtnih ostataka“, kaže predsednik Komisije za nestala lica.

Na nedavnom sastanku naša Radna grupa za nestala lica je insistirala i zahtevala da Priština,koja je, kako kaže Odalović, u više navrata kontinuirano izbegavala da realizuje svoje obaveze, nastavi pretragu nekoliko lokacija.

Među lokacijama pored Košara, kao potencijalnog mesta sahranjivanja tri srpska vojnika koja se vode kao nestala, još su i selo Dojnice, lokacija u blizini Suve Reke Javor, zatim Baljevac, Budisavci, Lapušnik, gde je u neposrednoj okolini bio logor.

Beogradska Radna grupa insistirala je i da se pretraži Livačko jezero kod Gnjilana jer, kako navodi Odalović, postoje informacije da je jedan deo ubijenih bačen u to jezero, a iako je ta lokacija pretraživana, to nije urađeno metodom koja daje pouzdane informacije.

Kada je reč o zahtevima prištinske delegacije za nastavak pretrage lokacije Kiževak na kojoj su u novembru prošle godine pronađeni posmrtni ostaci, Odalović kaže da očekuje da će ta lokacija, na kojoj su nastavljena iskopavanja pre dva dana, biti kompletno pretražena u naredne tri-četiri nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu