Brisel pozvao na smirenje tenzija; "Pričaćemo sa Velikom Britanijom"

Evropska komisija pozvala je na smirenje napetosti nakon što su Francuska i Velika Britanija uputile brodove ka ostrvu Džersi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPa-EFE/ FOCKE STRANGMANN
Ilustracija: EPa-EFE/ FOCKE STRANGMANN

Tenzije u Lamanšu: Stigao prvi brod

"Nastavljamo razgovore sa Velikom Britanijom i pozivamo na smirenje", rekla je portparolka EK na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Francuski ribari uputili su se danas ka Džersiju kako bi protestovali zbog restrikcija na ribolov na tom području uvedenih nakon Bregzita, ali su saopštili da neće biti najavljene blokade luka.

Zvaničnici tog ostrva u Lamanšu pristali su da se sastanu sa predstavnicima francuskih ribara.

Prethodno je britanska vlada saopštila da će poslati dva patrolna broda da nadgledaju situaciju, nakon što su francuski ribari, koji tvrde da su im prava nepravedno ograničena, najavili protestnu blokadu luke Sant Eli brodovima.

Prvi od dva broda Britanske kraljevske mornarice, Severn, stigao je jutros na odredište.

Francuska je zapretila da će isključiti struju ostrvu, koje ne spada pod teritoriju Velike Britanije, ali se smatra "kraljevskim posedom", odnosno "teritorijom za koju je odgovorno Ujedinjeno Kraljevstvo".

Do takvog razvoja je došlo nakon što je Džersi prošle nedelje odlučio da izdaje dozvole za ribolov francuskim brodovima na osnovu novog post-Bregzit sistema.

Prema novim pravilima, koje je Džersi uveo u skladu sa trgovinskim sporazumom Velike Britanije i Evropske unije, vlasnici francuskih brodova moraju da dokažu da su i ranije ribarili u vodama oko ostrva.

Francuske vlasti tvrde da "nove tehničke mere" za ribolov oko ostrva u Lamanšu nisu razmatrane sa EU i ocenjuju da su one pravno "ništave".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu