Zelenski proglasio rat u Evropi?

Sukob u Donbasu i vraćanje Krima u sastav Rusije predstavljaju „rat u Evropi“, rekao je ukrajinski lider Volodimir Zelenski.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Tanjug/ AP Photo/Felipe Dana
Foto: Tanjug/ AP Photo/Felipe Dana

Izjavu je dao na samitu sa liderima Poljske, Letonije, Litvanije i Estonije.

"Međunarodni partneri podržavaju Ukrajinu, naš teritorijalni integritet, naš suverenitet. Svima vama sam zahvalan... Kada je anektiran deo Ukrajine – naše poluostrvo Krim, kada imamo rat na istoku - to i jeste rat u Evropi. Danas je veoma važno da budemo zajedno“, rekao je ukrajinski predsednik.

Za vreme diskusije Zelenski je istakao da je „Ukrajina moćna država, koja će samo ojačati Evropsku uniju“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Felipe Dana
Foto: Tanjug/AP Photo/Felipe Dana

Takođe je spomenuo poginule tokom protesta u Kijevu 2014. godine, rekavši da su oni „borci za nezavisnost“ i povezao je taj događaj sa situacijom u Donbasu.

„Danas se isto to dešava na istoku naše zemlje, gde ponovo branimo našu nezavisnost“, podvukao je Zelenski.

Ukrajinski lider je učestvovao u diskusiji „Sreća nacije zasniva se na pravičnim zakonima, čija efikasnost zavisi od njihove primene“, održanoj u Varšavi. Njegovo obraćanje je emitovano na stranici kancelarije predsednika Ukrajine na Fejsbuku.

Na Zapadu se često mogu čuti izjave o „ruskoj pretnji“. Iz Moskve je više puta saopštavano da Rusija ne namerava da napada bilo koga, a navodnu „agresiju“ NATO koristi kao izgovor za razmeštanje vojne tehnike u blizini ruskih granica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu