Nastavljaju se teške optužbe - general upozorava: Znamo njihove želje

Američke snage u Africi motre pažljivo na Kinu jer brinu da želi da proširi svoje vojne i pomorske baze po tom kontitentu, kaže komandant američke vojske.

Izvor: Glas Amerike
Podeli
Foto: Shutterstock/Allexxandar
Foto: Shutterstock/Allexxandar

"Znamo za želju Kine da izgradi baze širom sveta. Najviše brinem zbog Afrike i obale Atlantika", rekao je komandant američke vojske za Afriku, general Stiven Taunsend.

Kina je prvu vojnu bazu sagradila 2017. u Džibutiju, a od tada želi nove vojne baze u toj zemlji i na drugim lokacijama.

"U protekle dve godine su napravili veliko pristanište kao dodatak toj bazi. Tu mogu da se usidre najveći brodovi, nosači aviona i nuklearne podmornice", ocenjuje Taunsend.

Kina, prema oceni američke vojske, želi baze u Tanzaniji i na afričkoj obali Atlantika.

"To je najveća pretnja, jer oni ne žele luku u kojoj će točiti gorivo ili nabavljati namirnice. Žele luku u kojoj će moći da napune municiju i poprave vojna plovila. Agresivno rade na tome", ističe Taunsend.

Američki zvaničnici upozoravaju i da Peking mnogo novca ulaže u Afriku - u proteklih 10 godina u infrastrukturu i razvoj uloženo je 60 milijardi dolara, a takođe se širi i mreža ambasada. Kina u Africi ima 52 predstavništva, više od SAD.

Zabrinjavaju i sve veće kupovine kineskog oružja.

Ipak, general Taunsend zaključuje da Amerika treba da radi na tome da održi svoj uticaj.

"Ne treba da se takmičimo sa Kinom za svaki dolar, već da ciljamo tamo gde se naše investicije najviše isplate."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu