SZO: Brinu nas Grčka, Francuska, Poljska, BiH i Ukrajina

Atina -- Sve vakcine protiv kovid-19 koje su odobrene za upotrebu ispunjavaju standarde bezbednosti, efikasnosti i kvaliteta, izjavio direktor SZO za Evropu Hans Kluge.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Christophe Ena
Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

"Ova pandemija još nije gotova, a vakcinacija je jedan od ključnih alata za sprečavanje kovid-19 i za zaustavljanje pandemije", podvukao je Kluge u intervjuu za grčku novinsku agenciju ANA.

U evropskom regionu, kako je dodao, uočeni su signali stabilizacije kada je reč o broju slučajeva zaraženih koronavirusom, ali još uvek postoji blizu 1,6 miliona novih slučajeva kovid-19 svake nedelje.

"Dakle, situacija je ozbiljna, nismo izašli iz krize i moramo živeti s virusom još neko vreme. Međutim, ono što je važno napomenuti jeste da imamo na raspolaganju moćna sredstva za borbu protiv virusa, i da znamo kako da ih iskoristimo", izjavio je Kluge.

Dodaje da mere fizičkog distanciranja, nošenja maski, higijene ruku, testiranja, praćenja kontakata, izolacije, deluju na planu zaustavljanja širenja infekcije i spasavanja života. "Javno zdravstvo i socijalne mere prekidaju lance prenosa, a oni se moraju kombinovati s dugoročnom strategijom vakcinacije. Samo upotrebom ovog oružja možemo zaustaviti virus", poručio je Kluge.

Kaže da veoma brine situacija s visokom stopom hospitalizacije u nekoliko zemalja, uključujući Grčku, Francusku, Poljsku, Bosnu i Hercegovinu i Ukrajinu. Naglašava i da je najvažnije pitanje da svaka zemlja u Evropi, a i šire, ima jednak pristup vakcinama, kao i da je za ubrzanje procesa vakcinacije neophodno drastično povećanje proizvodnje vakcina.

"Tempo isporuke vakcina protiv kovid-19 u evropskom regionu se povećava i do sada je već dato preko 171 milion doza", rekao je Kluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu